Reklamblogg

En blogg för dig som är intresserad av marknadsföring och reklam. Creative Republic älskar bra reklam och vår kreativt ansvariga har djup kunskap om de olika verktyg som finns i en marknadschefs verktygslåda. Inläggen innehåller tips och råd men även personliga åsikter. Nya blogginlägg skrivs i mån av tid. De äldsta inläggen är från tidigt 2010 (längst ned) i efterdyningarna av finanskrisen. De är intressanta ur ett historiskt perspektiv där man kan reflektera över hur det gick sedan.

 

Fejkad reklam i samhällets tjänst

En kampanj för en lokal begravningsentreprenör i North Carolina, USA rörde nyligen upp känslor i delstaten som har låg vaccinationsgrad mot Covid-19. När hundratusentals människor klickade in på begravningsbyråns hemsida fanns det dock bara en länkad text ”Get vaccinated now” som gick till en kedja av vårdcentraler. Under länken stod det frankt ”If not, see you soon.”

Lastbilen hade stripats av en reklambyrå som lät den köra omkring i staden Charlotte. Fotografierna blev snabbt virala på sociala medier och succén för den fejkade begravningsbyrå-kampanjen var ett faktum. Med små medel och en minimal marknadsbudget lyckades de få många att hicka till i delstaten som fortfarande har en väldigt låg vaccinationsgrad.

Kanske något för Folkhälsomyndigheten att titta närmare på för att övertyga svenskar i områden som ännu inte vaccinerat sig?

John Skarin
2021-11-05

Produktplacering är på frammarsch

Produktplacering är en relativt undanskymd marknadsföringskanal som har växt allt mer i betydelse. Traditionellt har vi tittat på tv vid en utsatt tid men detta beteende blir allt mer sällsynt. Och det gäller inte enbart den yngre generationen längre. Den stora majoriteten har anammat detta beteende. Streamingtjänster som Netflix vilka helt saknar reklamavbrott har blivit det nya normala för många människor världen över. Dessa exponeras därmed inte av traditionell reklamfilm på samma sätt. Därmed har produktplaceringar i streamingtjänsternas filmer och tv-serier blivit en sista utväg att nå världens alla soffpotatisar. Det är dock inte ett nattsvart för reklamfilm då Youtube och sociala medier är helt beroende av annonser och reklamfilmer.

Jag vill även tipsa om en annan nischad reklamkanal - tv-spel. Där kan en ung och övervägande manlig målgrupp nås med produktplacering och reklam i spelet på ett fantastiskt sätt. Denna grupp är annars notoriskt svår att nå med vanlig marknadsföring. En del spel kan vara populära i flera år så exponeringen kan bli helt otrolig.

Creative Republic har goda kontakter med produktionsbolag och spelstudios i Sverige om du vill ha hjälp med detta och få in en fot.

John Skarin
2021-08-18

Vikten av minnesvärd marknadsföring

Finalen i den amerikanska fotbollsligan har sedan länge ansetts vara ett inofficiellt VM i reklam. En 30 sekunders reklamfilm kostar 47 miljoner kronor, sedan tillkommer byråarvodet. 100-tals miljoner ser matchen på tv i USA och lika många väljer att se reklamfilmerna på YouTube världen över. De betygssätts, sprids i alla sociala medier och diskuteras. Vinnare och förlorare koras av alla från CNN till Vouge. Insatserna är därför skyhöga för de företag som visar upp sig och ingen marknadsavdelning vågar göra detta inhouse. De få företag som satsar på en enklare och billigare lösning straffas hårt och blir i bästa fall ignorerade, i värsta fall hånade - globalt. Den gemensamma nämnaren för alla vinnarna är att de berör och engagerar. Reklamen är helt enkelt minnesvärd.

I dagsläget kan gissningsvis 80% av all marknadsföring som görs i Sverige kategoriseras som icke minnesvärd. Den passerar obemärkt. Det är en nedslående siffra, men så har det inte alltid varit. Vi behöver bara gå tillbaka 10-20 år i tiden. Sverige rankades då som ett av världens bästa reklamländer. Den främsta marknadsföringen skapades här. Svenska företag tävlade om att sticka ut mest och göra kreativ och minnesvärd reklam som hyllades av både konsumenter och jurygrupper världen över.

Reklam är än idag till stor del en konst och inte en vetenskap. Med alla mätverktyg som används idag borde 100% av marknadsföringen vara minnesvärd. Varför är den då inte det? Kan det vara så att mätverktygen skapar en ängslighet och bidrar till en likriktning i budskapen? Vi får se hur framtiden ser ut - vissa, som Alexander Bard dömer ut dagens reklam som dum, stendöd och onödig, men höjs nivån bara några snäpp och artisteriet åter hamnar i förarsätet tror jag att minnesvärd reklam kan vända utvecklingen och åter göra Sverige till en toppnation i inom marknadsföring.

John Skarin
2021-05-27

Will Ferrel i General Motors 90-sekunder långa Superbowl reklamfilm korades som vinnare i år. Länk till filmen: https://www.youtube.com/watch?v=mdsPvbSpB2Y

Porsche annonsen tog Creative Republic fram 2009. Den är fortfarande minnesvärd.

En renässans för utomhusreklam väntar runt hörnet

Allt eftersom pandemin klingar av kommer de digitala mediekanalerna att få konkurrens av en av de äldsta annonsformat som finns och som är svår att missa när man befinner sig utanför hemmet och har telefonen i fickan eller i handväskan; Utomhusreklamen. Med två sprutor i armen kommer stora delar av västvärlden öppna upp efter sommaren och suget att få uppleva verkligheten utanför Teams-möten och sociala medier-flöden kommer att vara stort, mycket stort.

Utomhusreklam är en av mina favoritkanaler då den ofta tar för sig storleksmässigt och därmed blir svår att värja sig för. Du ser den - vare sig du vill eller inte. Reklamen kan därför väcka både uppståndelse och starka känslor om budskapet är kreativt.

Utomhusreklam består inte enbart av stortavlor. Det kan vara bussbaksidor, tågvagnar, husväggar eller parkbänkar. Allt som kan kläs med reklam utanför huset räknas in i utomhuskategorin.


John Skarin
2021-04-26

Ett starkt varumärke är värt mer än tusen Ploppinlägg på Facebook

Arbetet med att stärka ett företags varumärke får aldrig stanna upp. Det är en marknadschefs absolut viktigaste arbetsuppgift. Varumärkets styrka utgör motorn i alla framtida marknadsaktiviteter och försummas varumärkesvården kan det gå ganska fort utför.

Ett företag som misslyckats att underhålla sitt varumärke är Cloetta. Den svenska godistillverkaren har en hel radda klassiska märken i sin produktportfölj som har gjort konkurrenterna gröna av avund i många decennier. Kexchoklad, Malaco Gott & Blandat, Ahlgrens bilar, Läkerol, Zoo, Djungelvrål, Plopp m.fl. är något nästan alla svenskar har stoppat i munnen. Ändå tappar företaget Cloetta stadigt mark och försvinner allt mer från medvetandet.

Ledartröjan förlorades när de slutade att underhålla sitt varumärke. Minns ni när Cloetta under en lång tid sponsrade det alpina skidlandslaget och fick dem att använda tävlingsdräkter med kexchokladmönster? Briljant. Anja Pärson dominerade både löpsedlarna och i backarna. Takboxar med kexchokladmönster sågs på vägarna under hela vinterhalvåret. Det är nu 12 år sedan det sponsorskapet avslutades och den senaste gången Cloettas varumärke var starkt hos en hel befolkning.

Sedan dess har splittrade insatser på sociala medier och andra så kallade mätbara kanaler varit i fokus för Cloetta. Stora resurser har lagts på att ge varje produkt en egen Facebook-sida. Frågan är dock hur många svenskar som aktivt följer produkten Plopp på Facebook 2021? Svaret är ca 0,000085%. Plopp har idag 855 tappra följare.

Misstaget Cloetta gjort är att förlita sig för mycket på digitala medikanaler och publicera reklamaktiviteter som den stora massan aldrig ser. Man har bländats av kortsiktiga analyser, datadrivna automationer och trafikkonverteringar. Inte helt ovanligt idag. Men lär av Cloettas misstag och lägg inte alla ägg i en korg. Och framför allt: lägg dem inte i en korg som ingen hittar till.

John Skarin
2021-02-16

Hur du bibehåller marknadsföringen med en stramare budget

The Economist säger det bäst i sitt framåtblickande magasin Världen 2021: ”Bolag som skär ned på marknadsföringen får färre nya kunder som följd". Detta är sannerligen ingen nyhet men vi behöver då och då påminnas om denna självklarhet. Men som tur är kan företag trolla även med en mindre marknadsbudget när konjunkturer sviktar. 

Gerillamarknadsföring är min personliga favorit. Det enklaste är att ta del av aktuella händelser och använda dessa till sin fördel. Det kan t.ex. handla om nyheten att statsminister Stefan Löfvén aldrig handlat på nätet. Ett utmärkt tillfälle för en näthandlare att berätta för statsministern hur man gör. Gerillamarknadsföring brukar kunna generera en hel del gratis publicitet. Snabbhet och våghalsighet premieras.

Jag brukar även uppmuntra marknadschefer att alltid jobba med en omnikanalstrategi - även i goda tider. Det betyder det innehåll som skapas ska kunna användas i mer än en mediekanal. När jag tar fram en reklamidé tänker jag alltid på hur den ska kunna användas i allt från sociala medier, nyhetsbrev, digitala annonser - hela vägen till företagets interna kommunikation. På så sätt tar man vara på allt som tillagats. Kostnaden för framtagandet av idén blir plötsligt försumbar när man slår ut den över så många olika kanaler.

John Skarin
2021-01-12

Hur du vänder en pandemi till din fördel

Vissa företag blomstrar under pandemin, andra inte. Tandläkare har inte varit det första folk vill uppsöka mitt under en pandemi. Här är dock ett kreativt grepp på hur man kan locka tillbaka i alla fall en målgrupp - de som behöver tandställning.

John Skarin
2020-10-06

Hur du vänder en pandemi till din fördel, 2

Många idrottsföreningar går på knäna under Coronapandemin. Men det kanske inte behöver vara så? En fäktningsklubb skapade denna affisch som spreds viralt världen över. Även svåra situationer går att vända till sin fördel. Vilka USP:ar har ert företag eller förening som kan användas under pandemin?

John Skarin
2020-08-08

Fonus PR-succé: adoptera ett husdjur som överlevt husse och matte

Mitt i den värsta Coronakrisen är det en aktör som förväntas ha fullt upp med sina huvudsakliga uppgifter som lyfter blicken och tar hem många PR-poäng i en fin kampanj. Sällskapsdjur blir inte sällan ensamma när deras husse eller matte går bort. Tillsammans med Djurskyddet försöker därför Fonus finna nya hem till dessa djur - för precis som människor känner sorg över att förlora en närstående kan även djur göra det. En briljant idé och en mycket bra genomförd kampanj som skapar värme i en osäker och för vissa sorglig tid.

John Skarin
2020-04-20

Tips hur man lockar in folk i mässmontern

Vi har besökt Stockholm Furniture Fair idag och har ett enkelt tips hur man lockar in folk i sin mässmonter. Rulla in en cafévagn med inhyrd personal som delar ut gratis kaffe och ha en öppen yta där alla kan samlas. Blå Station sticker ut på Furniture Fair med att konstant ha väldigt mycket folk i sin monter.

Vi noterar för övrigt att de flesta monterbyggen saknar kreativ höjd. Det finns många fler sätt att få folk att stanna till. Vi har skrivit en lista med idéer efter dagens promenad i mässhallarna. Skicka ett mejl om du skulle vara intresserad av vad man kan göra för att sticka ut på en mässa.

John Skarin
2020-02-07

Utomhusreklam på ambassaden

Under en promenad tillbaka till kontoret efter en god lunch passerar jag Polens ambassad som ligger vackert belägen i korsningen Karlavägen och Villagatan i Stockholm. Ett flertal mindre ambassader ligger i detta lugna med mycket exklusiva område.

En ambassads roll har förändrats mycket under det senaste decenniet. Dagarna när de endast höll på med pass och visumhantering är förbi. Många nationer har både dragit ned på budget och skärpt kraven på att dess ambassader ska leverera allt från ökad turism till företagsetableringar åt landet de representerar. 

Jag bli påmind om detta när jag ser hur Polens ambassad hängt professionellt formgivna och väderbeständiga skyltar med reklamhistorier som kan läsas av de som flanerar förbi staketet. Detta är ett nytt grepp jag inte sett tidigare, men det är också ett tecken i tiden. Jag är säker på att fler ambassader kommer följa Polens exempel, även de som just nu rynkar på näsan åt tilltaget.

John Skarin
2019-12-07

Plaketten - tidlös och stilig, om man gör det rätt

Plaketten är verkligen en underskattad kommunikationskanal. En superfysisk produkt som varar i sekler. Vår första blev elegant och hamnar hos den legendariska musikstudion Baggpipe Studios som tackar Sweef och By Rydéns för ett gott samarbete.

John Skarin
2019-09-04

När Metro var störst

Tidningen Metro har dessvärre gått ur tiden. Men det fanns en tid när alla plockade upp eller blev tilldelad en Metro i tunnelbana eller på bussar runt om i världen. Många av våra annonser har synts i den tidningen genom åren. Här bredvid är en del av en kampanj vi tog fram för det stora tyska företaget Liebherr. Halvsidesannons och datumet är den 29 oktober, 2008.

I samma tidning berättar dåvarande finansministern om hur Sverige skulle rädda Island som höll på att gå under vid denna period när finanskrisen hade briserat. Styrräntan på Island låg plötsligt på 18%, jämför det med dagens minusränta. Bara sex veckor innan hade Lehman Brothers gått i konkurs. Resten är, som man brukar säga, historia.

John Skarin
2019-08-16

Inredningstrender Hösten 2019

Våra vänner på Sweef och vår kund By Rydéns har avslöjat två stora inredningstrender i som kommer i höst. De skiljer sig ganska mycket åt så det finns något för de flesta. För er som baxnar över färgexplosionen i möbelväg i trend nummer ett kan vi lugna er att det åter är ljusa & fräscha väggar som gäller i höst. 

Det passar utmärkt för trend nummer två. Hållbarhet. Gretaeffekten förstärker den redan starka miljötrenden som finns i många branscher, så även inredning.

John Skarin
2019-05-10

Stockholm Furniture Fair mest maxade monter

Sveriges enda mässa med internationell flärd har stängt för i år. Möbelmässan förmår fortfarande de stora globala spelarna att flyga in till Stockholm för att flexa sina muskler. Till glädje för besökarna. Danska, Engelska och Italienska giganter behövs och de inspirerar. 

Som reklamman tittar jag nästan mer på vilket intryck montrarna ger än vad som finns i dem. Då är det extra kul att se en tung spelare som Kartell blåsa på maximalt med Michelangelo-målningar och en enda text: Italian masterpiece. Ingen blygsamhet där inte.

Överlag höll många montrar hög klass och flera utställare har förstått att det är värt att bygga upp ett öppet café där en barista bjuder på gratis kaffe. Det bidrar till att folk dras in i montern, stannar upp och tittar runt på produkterna någon minut. Den korta minuten kan vara avgörande vid nästa beställning.

John Skarin
2019-02-15

Världens minsta skyltfönster?

Mellandagsrean är i full gång. Vissa syns mer än andra. I kvarteret sprang jag på denna butik som låg i källarplan i en undanknuffad del av Karlavägen. Bakom det lilla skyltfönstret med träförstärkning, stålgaller samt en klisteretikett som varnar för kameraövervakning skymtar en utskriven A4 med ett reabudskap. Vad de sålde där inne? Ingen aning. Det gick inte att se.

John Skarin
2019-01-08

Sitt ned, bokstavligen!

En bänk i ett bibliotek utformad som en uppslagen bok. Genialiskt! Denna är till för besökarna vid biblioteket i Alexandria, Egypten. Under antiken var biblioteket störst i världen. Den ursprungliga byggnaden förstördes dessvärre för länge sedan tillsammans med dess innehåll. 2003 byggdes dock ett nytt bibliotek på samma plats.

Bänken är ett enkelt exempel på hur man kan förbättra både offentlig - och i kommersiell miljö. Tänk därför alltid ett varv till innan du som beställare gör en slentrianbeställning vid nästa projekt. Det gjorde de sannerligen på biblioteket i Alexandria som för övrigt ritades av den skickliga norska arkitektfirman Snøhetta. 

Det går bevisligen att skapa något unikt kopplat till en plats, ett företag eller en produkt som skapar glädje istället för uttråkning hos betraktare, besökare och kunder.

John Skarin
2018-10-25

Det är detaljerna som gör det

Hur ofta ser du en öppenskylt som får dig att le? Sänghusets butik på Karlavägen är nog en av de få som lyckas. Titta lite närmare på söndagens öppettider. Passande aktivitet med tanke på deras sortiment.

John Skarin
2018-10-09

Marknadsföringstips: dra nytta av en aktuell händelse

Den klassiska krogen Cliff Barnes i Stockholm uppmärksammar på ett kul sätt den nationella bristen på O´boy i Sverige. En enkel glimten i ögat text på en trottoarpratare är ibland det enda som behövs för att vinna ett leende från de tusentals potentiella gäster som passerar utmed restaurangen varje dag.

John Skarin
2018-09-06

Efter GDPR kommer DR

Då var GDPR infört. Resultatet: rensade adresslistor och flera uppgivna företag som slutar med nyhetsbrev helt och hållet. Den initiala kostnaden hamnade på 2 tusen miljarder kronor för företagarna i EU. Kostnaden för tappad försäljning efter GDPR har ingen räknat på än. Nåväl. Den enes död är den andres bröd. Mitt tips är att ni börjar bygga upp adresslistorna igen och medan ni gör det kan ni arbeta med en nygammal kanal som ersättare till nyhetsbreven. 

Jag pratar om klassisk DR som skickas till den fysiska brevlådan. En bortglömd reklamkanal för vissa då digitalt har ätit en stor del av marknadsbudgeten de senaste åren. För andra är den absolut nödvändig. Sällanköpsaktörer som Elgiganten, byggvaruhusen och i andra sidan av spektrumet - de stora dagligvarukedjorna har vecka in och vecka ut, året runt skickat DR till en stor del av befolkningen. 

De hade inte gjort det om det inte fungerat. Så fram med adressregister och ta ett möte med reklambyrån för att diskutera ett smart upplägg för din DR-kampanj.

John Skarin
2018-06-01

Digital reklam räcker inte ens för Google

Här är ett bra exempel på att även den bästa måste använda mer än en mediekanal för att nå ut med sitt budskap. Google, med en överlägsen dominans på internetsökning i Sverige skickade idag ut ett personligt adresserat DR till oss för att påminna om AdWords. 

Du kanske har noterat fenomenet med musikartister som måste affischera på gator och torg vid ett nytt skivsläpp då den informationen annars går många förbi idag. Eller rena e-handlare som annonserar i tidningar för att uppmärksamma om deras existens. För att inte tala om alla nätcasinon som dominerar tv-reklamen 2018. 

Precis som Google har de insett får man inte stirra sig blind på en mediakanal för att nå nya kunder.

John Skarin
2018-04-06

Smart skyltreklam under internationella kvinnodagen

Kreativt grepp från McDonald´s i USA som helt sonika vände på flera av sina stora gyllene M utanför restaurangerna för att uppmärksamma den internationella kvinnodagen. Givetvis informerades media om greppet och vips hamnade de i CNN's twitterflöde och många andra mediakanalers sändningar. Det blev en viral succé som med sitt goda budskap som kommer ligga kvar i minnet hos många.

John Skarin
2018-03-12

Stoppa pressarna Citroën - här finns förbättringspotential

Är det av ren lathet bilmärket Citroën inte gör mer av sitt samarbete med Sveriges just nu överlägset bästa idrottare? En frilagd pressbild är allt de orkade med i annonsen ovan. Jag kan snabbt komma på 10 bättre idéer. Här är fyra som hade nått längre än den de använder nu.

1
. Sätt Sarah i bilens förarsäte, häng hennes guldmedaljer på sidospegeln. Låt bilen luta lite åt vänster så man tror att bilen tyngs ned av alla medaljer. Ta bilden.
2. Fota Sarah när hon packar in lådor med medaljer hon vunnit i bagageutrymmet
3. Photoshoppa så att det ser ut som bilen och Sarah tävlar i simbassängen, och skriv att Sarah vann.
4. Parkera bilen på en strand. Sätt Sarah bredvid i en solstol där hon läser en bok om att vinna. Rubrik: Se två vinnare koppla av. Lägg till en tävling läsaren kan vinna en solresa till Franska rivieran.

John Skarin
2017-12-07

När företaget och dess reklam är i harmoni

Ett loklat företag här i Vasastan, Stockholm har hela världen som arbetsplats. Nej, jag pratar inte om Spotify. Rosa Bussarna har kuskat runt med ressugna äventyrsresenärer i djupaste Afrika och andra udda resemål långt ifrån charterbolagens trygga orter sedan 1970. De heter likadant som fordonen de kör sina resenärer i - Rosa Bussarna.

Vart de än parkerar sina bussar drar de ögonen åt sig. På bilden står den vid Rådmansgatans T-bana vid uppgången mot Handelshögskolan. Och om det inte räckte med färgen på fordonet så har de här säkrat uppmärksamheten med en stor gorilla på taket. Bra reklam behöver inte vara svårare än så här.

John Skarin
2017-10-31

När bra design är sista utvägen

Vi har alla sett annonserna vid det här laget. En bild på en vinflaska, en betygsättning från en recensent och ett pris samt den obligatoriska varningstexten som ska uppta 1/5 del av annonsytan. För vin, sprit och öltillverkare är Sverige en tuff marknad att arbeta på. Förbuden är många och långa och straffen är hårda. En marknadschef i dessa företag har få lagliga möjligheter att synas och höras.

Med så många begränsningar blir designen otroligt viktig. En snygg etikett på flaskan är idag givet, igenkänning och varumärkeshistorik kan vinna många kunder i butikshyllan. Men hur kan man vinna kunder utanför krogen eller systembolaget utan att begå ett brott? 

Ett sätt är att stripa bilar på ett iögonfallande sätt, inga förbud där (än så länge). Jag vill lyfta två bra exempel på bilar med lockande bildekor som jag noterat i Stockholmstrafiken. Båda har anrika varumärken och utnyttjar kraften i deras logotyper på ett utmärkt sätt.

John Skarin
2017-08-23

Räds inte att antalet mediekanaler närmar sig 1000

Det är lätt att känna panik om man tänker efter hur många mediekanaler som finns att tillgå 2017. Även de främsta globala marknadsförarna svettas och snubblar på orden när de ska berätta hur företag ska gå tillväga för att nå ut med sitt budskap. Det förändras nämligen hela tiden. Alla kan nog enas vid att det var enklare förr. Print, tv, radio och sedan digitala annonsbanners som slog igenom i slutet av 90-talet. Enkla och tydliga val, upparbetade kanaler. Tydliga målgruppsuppdelningar.

Den viktigaste frågan, som också skapar längst tystnad vid våra kundmöten är när vi undrar var deras kunder finns - vilka medier använder de sig av och hur kan vi nå dem? Svaren är viktigare nu än tidigare då det är lätt att göra fel när det finns 1000 mediekanaler att välja mellan.

Nyckeln till att inte känna stressen över det stora antalet mediekanaler är att sluta titta på dem alla samtidigt. Ingen kan överblicka dem alla då de är i konstant förändring - vissa tappar, eller förlorar i popularitet samtidigt som du läser denna text. Fokusera istället på max 10 stycken som du granskar efter att du tagit reda på var (på ett ungefär) dina kunder finns i medielandskapet.

John Skarin
2017-05-03

Släng inte bort framgångsrika reklamkoncept. De är värda att vårda.

Kan ett företags marknadsföring vara långsiktig mitt i en snabbt snurrande omvärld? Ja, det är till och med viktigare än någonsin. Om du har en känd, omtyckt eller inarbetad reklam ska du stå fast vid din läst och endast göra försiktiga förändringar. Reklamåret 2016 kan närmast liknas vid hela havet stormar med hundratals olika mediekanaler att välja mellan. En igenkännande hand som sträcks ut från företaget tas därför gärna emot av både nya och gamla kunder.

Otaliga är de exempel på företag som slängt sitt starka reklamkoncept i papperskorgen. I den lyckade högen lägger vi ICAs reklamfilmer som rullat i över ett decennium. Att deras filmer är mer eller mindre gratis för ICA gör inte succén mindre. Vill du visa din vara i en ICA film blir det till att öppna plånboken. Bregott och deras idylliska kofamilj i hagen puttrar också på med rubriker anpassade för 10-talet, de kommer inte upp i samma klass som originalen från 90-talet gjorde, men de gör vad de kan med ett ganska smalt koncept. Norrlands Guld är fortsatt tydlig med sin Norrländskt grabbigt roliga och fyndiga ton.

Listan över företag som begick ett stort misstag genom slänga bort många investerade reklamkronor i unika och effektiva reklamkoncept som skapat ett band mellan kund och produkt kan göras lång. Till höger och nedan är några som får stå vid skampålen och ångra sig.

Gevalia - Oväntat besök
Ipren - Iprenmannen
Com Hem - Judit & Judit
Telia - Teliafamiljen
Absolut Vodka

John Skarin
2016-05-24

Köpknappen kan bli nyckeln för ökat sälj via mobiltelefonen

Shopping från mobiltelefonen har stadigt ökat världen över de senaste åren men den ligger fortfarande långt efter när man mäter hela den digitala handeln (mobilen står för endast 15%). Idag har de flesta butiker en mobilanpassad webbshop där man kan titta runt, se storlekar och färger, klicka på köp och sedan slutföra köpet som kräver ett antal manövrar hos användaren. I USA har Apple med sitt Apple Pay förenklat det viktiga avslutet, denna funktion har dock ännu ej nått Sverige.

Under 2015 har så kallade ett-klick appar börjat dyka upp. Google, Pinterest, Facebook, Twitter, YouTube och Instagram testar olika sätt för kunderna att handla annonsörernas varor direkt från sina plattformar. Tekniken är fortfarande i sin linda men antas bli ett säljverktyg som många större handlare kommer att använda sig av under 2016.

Mobilens svaghet är storleken på skärmen, många surfar in med mobiltelefonen men färre avslutar köpet där. Ju större skärm, desto fler avslut lyder den enkla ekvationen vid digital shopping. Men med det förenklade avslutet och ett-klick-köp knapparna förväntas handeln från mobiltelefoner öka med 23% under 2016 vilket i så fall skulle betyda att den når en försäljning på 142 miljarder dollar i USA under nästa år.

John Skarin
2015-11-12

Kreativ design lyfte ny japansk flygplatstermimal med knaper budget

Den japanska flygplatsen Narita International Airport behövde bygga en ny terminal för att attrahera lågprisbolagen. De var dock bara beredda att lägga hälften av vad en ny terminal kostar i vanliga fall utan att tumma på några säkerhetsregler. Ett minst sagt utmanande uppdrag.

Terminalen som invigdes i april i år är dock ett utmärkt exempel hur man kan koka en god soppa på en spik med smart design. För att klara den knappa budgeten valde arktitektfirman att utelämna en del saker vi vant oss vid på flygplatser idag. Inga rulltrappor, inga ljussatta skyltar, inga rullband, inga mattor, inget innertak för att dölja rör och kablar med och inga enorma glasväggar som kostar skjortan.

Det största dilemmat arkitekterna stod inför var dock att passagerarna var tvungna att promenera 1500 meter från huvudterminalen då inga bussar, bilar eller tåg kan nå fram till den nya terminalen.

Efter mycket funderade kring hur de kunde få den distansen att verka överkomlig dök idén om löparbanor upp. Lösningen arkitekterna kom fram till var brilliant men också extremt svårsåld. Det tog fyra möten innan flygplatsledningen lät sig övertygas. Genom att lägga ut flera kilometer av den mjuka och spänstiga löparmatta som friidrottare tävlar på har de gjort den långa promenaden till en attraktion bland resenärer och skapat en snackis bland världens alla flygplatser.

Fundera på hur ert företag kan arbeta med en smartare design i verksamheten - innan ni väljer standardlösningen.

John Skarin
2015-09-12

Varumärkets betydelse är avgörande vid köpbeslutet enligt forskarrapport

Ett forskarlag från Lunds universitet har nyligen studerat och analyserat hur kunder påverkas av status, image och känslor. Mjuka värden som vanligtvis inte går att mäta med varken siffror eller diagram - till stor frustration för de flesta företag och dess marknadsavdelningar. Forskarna har främst tittat på varor som finns i vanliga livsmedelsaffärer men resultatet går även att applicera på andra produkter eller tjänster.

Den priskänslighet som finns i många branscher kan övervinnas med ett starkt varumärke. Extrapriser har enligt forskarna inte en så stor påverkan ifall valet står mot en produkt med ett inarbetat namn och som kunden är van vid. Beslutet i butiken, eller på hemsidan vinns alltså av varumärket som kunden redan är bekant med.

Status: Kunden är beredd på att betala mer om produkten är ny, känns unik och sticker ut ur mängden. Kunden kan också välja att köpa en viss produkt eller tjänst för att göra intryck på andra, men också för att belöna sig själv.

Nationalism: I livsmedelsbranchen är ”svenskhet” ett oerhört starkt köpargument som slår ut faktorer som omsorg om djur och anställda, miljö och hälsa. Allt som har med CSR att göra är alltså mindre intressant än varumärket och dess ursprung för kunden.

Varumärket: Forskarna kom fram till att varumärket är det mest avgörande när kunden gör sitt val, hela 50% av köpbeslutet kan härröras till hur starkt varumärket är. Även om själva produkten inte är densamma idag som för 10 år sedan gör ett starkt varumärke att många kunder köper den i alla fall.

Forskarna gjorde ett experiment på ett studentboende där de frågade vilket bordsmargarin de köpte hem. Resultatet var förbluffande. 90% av studenterna köpte samma märke som deras föräldrar ställde fram på bordet när de fortfarande bodde hemma.

Det tar tid att bygga ett varumärke och vissa lyckas aldrig. Men det är aldrig för sent att komma igång och gör man det rätt väger det som sagt in tungt i kundens köpbeslut (50%). Varumärkesbyggande är en avgörande och långsiktig investering som behövs för att kunderna ska välja er produkt - inte bara i år utan även om 10 år. Fundera på hur starkt ert företags varumärke är idag och vad ni gör för att stärka det.


John Skarin

2014-10-22

Lufthansa plockar poäng inför Fotbolls-VM

Fotbolls-VM börjar snart men flygbolaget Lufthansa visar att man kan vinna även utanför planen. Smart, charmigt och för att vara tyskt - ovanligt vågat att skriva om sitt företagsnamn på planet som tog det tyska fotbollslaget till Brasilien. Något för SAS att titta på? Jag kan hjälpa lite på traven, kanske kan de flyga in vårt svenska kocklandslag till nästa VM i ett ommålat plan?

John Skarin
2014-06-11

Nya trenden: Bo i ett varumärke!

En ny varumärkestrend har skönjats och vuxit sig starkare de senaste åren i Stockholm. Denna gång är det dock inte ett klädmärke eller en dataspelsutvecklare som ligger bakom ett nytt manér. Det är byggföretag och fastighetsmäklare.
   

Genom att döpa utvalda lägenhetsfastigheter på attraktiva adresser, skapa en logotyp samt ta fram en unik grafisk profil för varje bostadshus har deras verksamheter lagt till ännu en sida i den aldrig färdigskrivna boken om marknadsföring.

Det nya varumärket skapas redan när fastigheten eller renoveringen består av tunna streck på ritbordet. Både namnet och logotypen väljs ut för att passa läget i staden, byggnadens arkitektur och för att attrahera uttänkt målgrupp. En reklambudget och mediaplan som ställer många svenska företags marknadsföringsinsatser i skamvrån sjösätts sedan på bred front.

Givetvis hoppas mäklaren och byggföretaget att deras investering ska kunna räknas hem då de kan sätta en högre prislapp på lägenheterna i ett hus som förvandlats till ett tilltalande varumärke.

Det gäller dock att att ha is i magen, välja de främsta adresserna och ha tillgång till en stor pengapåse för att lyckas med denna taktik. Varje gång man inte har 50 år på sig blir det en dyr historia att skapa ett nytt varumärke som ska andas lyx och flärd. För att snabba på den processen är det enbart de största formaten på fasadveporna, annonserna och webannonserna som gäller för dessa hus.

Det är en perfekt storm av samtida orsaker som närt denna nya varumärkestrend i Stockholm. Trycket på att bo innanför tullarna har aldrig varit större än idag. Samtidigt är bolåneräntorna ovanligt låga tack vare att omvärlden nyligen gått igenom den allvarligaste lågkonjunkturen sedan 1930-talet. Rot-avdraget eldar också på utvecklingen. Att låta hantverkare skapa vindsvåningar direkt ur råvindar räknades tidigare till ekonomisk galenskap.

Sökbeteenden och prisnivåer har förändrats dramatiskt sedan 1980-talet då lägenheter nästan skänktes bort i vissa delar av innerstaden. Från att varit en nischad företeelse för de allra rikaste är det idag normalt för gemene man att titta på ett boende i 5 miljoner+ klassen.

Denna varumärkestrend är som sagt koncentrerad främst till Stockholm och kommer knappast att ta fart i en mindre ort som t. ex. Munkfors eller Olofström. Med det sagt kan nog en fastighetsmäklare och byggföretag ute på landsbygden säkerligen höja ett antal ögonbryn och få nyhetsuppslag i den lokala pressen om de väljer att skapa ett varumärke för ett bostadshus likt de gör i huvudstaden. Det kan vara en metod att bryta en negativ befolkningstrend för utflyttningskommuner.

John Skarin
2014-04-21

Marknadsföring av gymnasieskolor - Framgångsreceptet är avslöjat

Trots att den svenska gymnasieskolan ofta framställs i media som en plats marginellt trevligare att vistas på än det nu havererade kärnkraftsverket i Fukushima söker sig tusen och åter tusen unga svenskar dit varje år. I denna miljö måste rektorer navigera rätt mellan riskkapitalbolag, sjunkna friskolsvrak och oberäkneliga politiker samtidigt som de ska locka ännu fler elever som kan generera en större skolpeng.

Kampen om de svenska eleverna blev till ett slagfält som naiva politiker inte lyckades förutspå - trots att erfarenheter finns i att hämta från andra länder. När en marknad släpps fri lockas serieentreprenörer som ser affärsmöjligheterna och är vana att chansa för att vinna. Det gäller särskillt i detta fall då det låg mer än 100.000 kr/elev och år garanterade av staten i potten. Ingenting är säkrare än en statlig garanti.

Det är därför intressant att göra en uppföljning efter några vilda år när en mognare skolmarknad nu börjar skönjas. Flera barnsjukdomar är avklarade och de politiker och tjänstemän som ligger bakom reformen har vaknat upp och börjat täppa till hålen i regelverket.

De gymnasieskolor som i begynnelsen lockade med gratis datorer och gymkort får idag se sig omsprungna av skolor som satsat på lärarna och undervisningen.
Skolverket har i en rapport granskat konkurrensen om eleverna och kommit fram till att den marknadsföring som för 4 år sedan bestod av olika give-aways och sockrade erbjudanden som låg långt utanför skolverksamheten har varit förödande för många skolors ekonomi. Tusentals datorer med all kringutrustning, gratis gymkort och fria luncher har ätit upp alla skolpengar utan att det lyft elevernas betyg.

Gymnasieskolor som istället valt att satsa pengarna på att behålla och investera i en hög utbildningsnivå och påvisat det i sin marknadsföring är idag vinnare. Den enskilt viktigaste faktorn vid elevens val av gymnasieskola är enligt undersökningen skolans rykte.

De skolor som skänker bort datorer tvingas självklart minska på någon annan budgetpost - vanligtvis lärarförhållanden, vilket ger större klasser, mer administrativt arbete och fler oerfarna lärare som accepterar lägre löner. Ett förödande val. Det leder till ett sämre skolresultat som i sin tur ger skolan ett sämre rykte. Det försämrade ryktet gör att eleverna flyr. En skola utan elever går i konkurs. Precis som på alla fria marknader är slutet för en affärsverksamhet bara några kundtapp iväg.

Som reklamman ser jag att flera nybörjarmisstag som kunde ha undvikits. Att satsa enorma summor på lockvaror som inte har med kärnverksamheten att göra är ett väl beprövat sätt att slänga pengarna i sjön. Kvällspressen försökte tidigare locka läsare med en gratis DVD-film för de som köpte tidningen. Ett dyrbart trick som antagligen gett respass för en och annan journalist när räkningarna för hundratusentals filmer och extra logistikkostnader skulle betalas.

3 handfasta tips till dig som driver en gymnasieskola

• Ta bort lunchkupongerna som eleverna bränner på snabbmat. Lägg alla de pengarna på att utveckla skolans egna kök och dess kockar över nästa sommarlov. Satsa på att ta fram din kommuns bästa skolmat. Kontakta media och berätta, du får gratis pr. Ryktet kommer att spridas och fler elever strömmar till nästa år.

• Ge inte något gratis till eleverna. Lägg samtliga pengar ni suktat efter att få ge bort [sic!] till att utveckla klassrummen och lärarnas villkor. 300 elevdatorer med programvaror, serviceavtal och försäkringar kostar lika mycket som att inreda samtliga klassrum med den senaste digitala whiteboardtekniken och interaktiva projektorer samt ett antal nya lärartjänster med goda lönevillkor. Med fler lärare kan du skapa mindre klasser vilket ses som något väldigt positivt hos alla inblandade. Ryktet kommer att spridas. Nya elever kommer att strömma till.

• Kapa rätt kostnader. Lägg inga pengar på dyra och ömtåliga designmöbler, espressomaskiner eller digitala passerkort till eleverna. De kommer att gå sönder. Det är tonåringar vi pratar om. En trasig kaffemaskin och en designsoffa som blir fläckig efter bara en månad bättrar inte på skolans rykte, snarare tvärtom. Ryktet kommer att spridas, färre elever strömmar till.

John Skarin
2013-11-05

Det finns en typ av reklam som både samhället och kunderna älskar

Att skapa reklam som gör nytta är något som inte hör till vanligheterna till. Om du frågar gemene man på gatan vad de tycker om reklam kommer deras första respons förmodligen inte innehålla ordet nyttig.

Det finns dock en typ av marknadsföring som gagnar både företaget och samhället. Den här krönikan tar upp tre lyckade exempel där viljan att hjälpa andra ser ut att vara centrala i insatsen men där kampanjresultatet också gör att företagets goodwill ökar, varumärket stärks långsiktigt och pressklippen ur media kan travas på hög.

En amerikansk kulturinstitution räddas kvar

I bilens förlovade land finns det fortfarande utomhusbiografer där man sitter kvar i fordonet och tittar på filmen genom framrutan. Dessa biografer för dock en tynande tillvaro när digitala projektorer nu ersätter de gamla filmrullarna. De nya projektorerna är dyra och utesäsongen för drive-in biograferna är kort. Risken att detta helamerikanska kulturfenomen ska gå under är därför överhängande.

Den japanska biltillverkaren Honda fick nys om detta och beslutade sig raskt för att rädda kvar den amerikanska utomhusbion. Redan där slår goodwill-mätaren i taket hos gemene amerikan. På en kampanjsida kan folk rösta på sin favoritbiograf samt skänka pengar som fördelas direkt till de 71 utvalda biograferna. Honda kommer även att ge 5 digitala projektorer värda 500.000 kr/styck till folkets favoritbiografer. Citat som "Honda is the last hope for our Drive-In" kan läsas i lokaltidningar över hela USA.

IBM hjälper stadens invånare

IBM har i flera år använt ett svävande reklamkoncept som går ut på att de kan skapa en smartare värld men det var först när de handgripligen visade vad de menar som konceptet landade.

Deras lokala franska reklambyrå gick från ord till handling i verklighetens Paris. Genom att skapa förstärka stortavlor och reklamaffischer som var kurvade antingen upptill (regnskydd) eller nedtill (sittplats) kunde de komma till användning för andra sinnen än enbart synen. En justerad stortavla fick fungera som ramp vid trappor så att både cyklister och barnvagnar lättare kunde ta sig upp. IBM fick med kampanjen ut sitt budskap, vann parisarnas hjärta och fick första pris i årets reklam-VM i Cannes.

Dominos Pizza föder nystartade företag

Folk på nystartarde företag har en tendens att behöva jobba lite hårdare och lite senare på dygnet än andra för att komma på fötter. Detta är något som den amerikanska pizzakedjan Dominos nu lyfter fram och hyllar i en uppmärksammad marknadsaktivitet.

Efter att själva letat upp 30 nystartade företag som Dominos tror på åkte de ut och överlämnade en portfölj med en värdecheck på $500 som det nystartade företaget kan köpa pizza och dryck för.

Observera att de inte ger bort några pengar, enbart sina egna populära pizzor som är eftertraktade när magen kurrar hos personalen och arbetsdagens slut känns avlägsen.

Fundera på: hur kan ditt företag skapa användbar reklam som gör nytta? Blir resultatet bara hälften så bra som i exemplen ovan kommer ni ändå att göra succé. Så ovanlig är denna typ av marknadsföring.

John Skarin
2013-08-21

Improviserad marknadsföring ger snabb reklameffekt till en billig penning

En smart sätt att använda sociala medier i marknadsföringen är att utnyttja aktuella händelser och vända dessa till ditt företags fördel. Improvisation, kvicktänkthet och kunskapen att koppla ihop saker och ting som i första skedet inte ter sig självklara är några av de färdigheter som krävs.

Lyckas du kan marknadsföringen få en extra bonusskjuts till en billig eller obefintlig penning. Bolla dina tankar med kreatörerna på er reklambyrå och sätt in dem i dina tankebanor.

Det finns få genvägar till att bemästra denna typ av flyktiga marknadsföring. Ett sätt är att följa med i nyhetsflödet och notera de rörelser som finns i samhället. Det andra är att titta i de olika aktivitetskalendrar som finns runtomkring oss för att kunna förekomma med planerade improvisationer.

Har företaget inte stora skaror av följare på de sociala medierna är de sekundsnabba instatserna mindre effektiva, däremot kan ni likt exempel 2 och 3 nedan använda improviserad marknadsföring och lyckas.

Tre bra exempel:

Strömavbrottet

Super Bowl-finalen i amerikansk fotboll är den mest sedda tv-sändningen i USA och har blivit ett slags reklamfilm-OS där varje sekund är till salu för 800.000 kr. Ett strömavbrott drabbade arenan under årets final och matchen fick avbrytas i 35 minuter.

Istället för att gnissla tänder var flera företag på hugget. Audi twittrade att de skulle skicka sina ledlampor som används i bilarnas strålkastare till arenan. Detta blev extra lustigt då det var Mercedes som var huvudsponsor denna kväll. Detta tweet uppmärksamades och omskrevs av bland annat CNN.


Värdet av tre chipspåsar

2011 höjde SL priset på sitt månadskort med beskedliga 100 kronor. Eller som Stockholms finanslandstingsråd valde att beskriva det: ”lika lite som tre chipspåsar”. En störtflod av negativ publicitet följde det uttalandet och den välbetalde politikern fick löpa ett gatlopp i media.

Chipstillverkaren OLW plockade snabbt upp händelsen och vände den till sin egen fördel. Morgonen efter uttalandet ställde de sig utanför tunnelbanan och skänkte bort chipspåsar i mängder för att rädda SL-resenärernas framtida fredagsmys. Aktionen blev vida omskriven i media och gav OLW stora mängder goodwill.

Kupp under cupfinal på fel arena

När Djurgårdens fotbollslag nyligen spelade cupfinal i Svenska Cupen på Friends Arena i Solna ställde spelarna som vanligt upp på rad inför tv-kamerorna innan matchstart. Det som var annorlunda denna kväll var att spelarnas shorts bildade orden: "Kom närmare Stockholm", därefter Tele2 Arena logon på det sista benet tillhörande lagets målvakt. En lysande pr-kupp för den snart nybyggda arenan vid Globenområdet. Upptåget uppmärksamades flitigt i lokala medier och lagbilden kommer att användas i arenans framtida reklammaterial.

John Skarin
2013-06-03

Fyra nödvändiga grundpelare för en lyckad marknadsaktivitetet

Dagens mediekonsumtion är intensiv och flyktig. Bruset är högt och tempot likaså. Marknadschefens jobb har nog aldrig varit svårare att utföra med en mängd nya mediekanaler att välja mellan.

Din begränsade budget är antagligen det enda som inte förändrats de senaste 15 åren, den ska nu räcka till flera aktörer som likt nykläckta fågelungar gapar efter det största stycket. Här gäller det att hålla huvudet kallt och tänka klart.

Se till att du har grunden klar innan du börjar lägga taket. Var finns företagets målgrupp och hur når ni dem bäst för att berätta om era produkter eller tjänster? Ta reda på det först så är två grundpelare resta och du är halvvägs till en lyckad marknadsaktivitet.

De andra två pelarna är innehåll och intresseväckare. En skicklig reklamskapare ska likt en mästerkock kunna använda sig av de första ingredienserna du delar med dig av och skapa en kampanjidé som innehåller minst en röd tråd och minst en stark rubrik som ska fungera i någon form i alla existerande mediekanaler.

Den här krönikan fokuserar på intresseväckaren, eller allt som oftast: en rubrik. Oavsett om rubriken kommer i skriftlig eller i muntlig form så ska den kunna skära igenom mediebruset likt en nyslipad kockkniv. En bra rubrik ska få dig att reagera. De bästa rubrikerna får en att hålla andan under en sekund. Den saktar ned världen och tystar bruset runtomkring. En rubrik av en sådan grov kaliber lockar automatiskt till ytterligare läsning eller får betraktaren att behålla samma kanal i några sekunder till.

Intresseväckaren är en av grundpelarna i all bra marknadskommunikation oavsett om det är en radannons på Google, helsida i Di, reklamradiospot i Lugna Favoriter eller ett DR-utskick riktat mot fritidshusägare.

Res dessa fyra grundpelare varje gång du tar fram en ny marknadsaktivitet. Har du någon fråga om rubriker och hur man skapar en får du gärna kontakta mig. Titta gärna på de intresseväckare jag skrivit för våra kunder här hemsidan under fliken Reklam, eller Skattkammaren.

John Skarin

2013-04-08

För att illustrera känslan av att hålla andan under en sekund visar jag en ny kampanj för VW och deras Beetle vilken nu släpps som cabriolet. Den är framtagen av den tyska byrån Black Board Berlin och här översatt av deras svenska reklambyrå. Den engelska rubriken är genialisk och omöjlig att översätta till svenska, men orden är så enkla att de kan förstås över hela världen.

Sju knep som får kunderna att köpa mer när de är i butiken

En stor andel av alla köp som görs i en butik är spontana nyck. Faktum är att det impulsiva ofta slår det noga planerade. Därför kan noga uttänkta reklam och marknadsföringskampanjer vara bortkastade om en butik inte inbjuder till att handla i - både mycket och länge. Whole Foods är en välmående matkedja i USA som fokuserat på ekologiska matvaror och de är ett bra exempel på en aktör som förstått människans psyke och agerat för att öka kundernas spontana köp i butiken. Här är några av deras knep som både mindre och större butiker kan lära av:

Caféverksamhet: Du möts direkt av ett café vid ingången där mat som är tillagad av råvaror ur butiken serveras.
Fördel: Det första du ser är folk äta butikens varor, och det ser gott ut.

Färgskala: Grönsaksavdelningen är inte arrangerad efter typ eller sort, utan i färgskala. Varorna är placerade så att färgerna ska sticka ut maximalt.

Fördel: Om man kan ge intrycket att allt är fräscht och ser nyskördat ut är kunden beredd att betala lite mera.

Farmstilen: Trätunnor, träpallar och rustika bord används för att visa upp varor. Handmålade skyltar visar vägen i butiken.

Fördel: Dessa lantliga inslag ger besökaren känslan att vara närmare råvaran (bondgården, fiskebåten). En del tunnor är specialtillverkade för Whole Foods och finns i alla butiker, andra är återvunna från diverse varuleveranser.

Kundvagnarna: Under de senaste tre åren har kundvagnarnas omfång ökat i flera testomgångar.

Fördel: Kunden kan nu fylla vagnen med fler varor. Vinsten för varje Whole Foods butik kan öka med så mycket som 40 procent med de större vagnarna.

Dyrstämpeln korrigerad: Whole Foods parerade den senaste lågkonjunkturen genom att införa ett eget matvarumärke vilket är ca 25% billigare än originalmärkerna.

Fördel: De tvättade bort sin dyrstämpel och klarade av att undvika en massflykt av kunder när dessa fick mindre kvar i plånboken runt 2009.

Musik: Ur butikernas högtalare strömmar musik med hits från 80- och 90-talet (tänk Simple Minds och Alanis Morissette).

Fördel: Skapar en känslomässigt band till besökaren som omedvetet tänker att den här butiken förstår mig.

Större personalstyrka: Whole Foods har en dubbelt så stor och mer utbildad personalstyrka än de absolut billigaste matbutikerna (tänk Lidl).

Fördel: Personalen klarar av att hålla hela butiksytan i toppskick under alla öppettimmar. Glöm också kassor där man själv måste scanna varorna. Personalen är också instruerad att hjälpa kunderna i butiken med saker som konkurrenterna inte skulle göra. Frågar en kund hur en viss vara smakar då öppnar personalen helt sonika förpackningen och låter kunden provsmaka.

John Skarin

2013-01-20

Hög tid för SAS att byta reklamspår

Det krisande flygbolaget SAS fortsätter enträget att rulla på med samma lågpriskampanjer som de använt hela året. Visst gjorde de ett kort uppehåll under några veckor då företagets existens var hotad, men när den akuta fasen var över fortsatte företaget dock som inget hade hänt i reklamen.

En märklig marknadsföringsstrategi då man får anta att lågprisspåret inte varit särskillt lyckat med tanke på den nära-döden-upplevelse flygbolaget nyligen gått igenom.

Snarare är det provocerande då det målar upp en bild av ett företag som hoppas att folk ska glömma den djupa kris som pågår. Faktum är att SAS överlevde tack vare stora uppoffringar från de anställda samt långivare som får bita sig i tungan och hålla tummarna samtidigt.

En ännu allvarligare bild som börjar skönjas är ett företag som varken kan eller vill förändra sig utan kör på i samma gamla hjulspår. SAS är inget lågprisbolag. Den rollen har två andra flygbolag axlat redan här i Norden, Ryan Air som är billigt på riktigt och Norwegian som gjort succé genom att få folk att tro att de är ett billigare alternativ.

SAS måste tänka i nya banor för att bevisa för resenärer och aktieägare att de verkligen vill överleva. Det betyder inte att man behöver uppfinna hjulet på nytt utan lösningarna kan vara en mix av gammal kunskap och ny teknik. Här följer ett kort åtgärdsprogram om Creative Republic fick bestämma:

Mindre fixering på pris - mer fokus på människor

SAS har en gammal flygflotta och kan i nuläget inte använda nya plan som en produktfördel vilket många andra flygbolag nu skryter om i sin reklam. De är inte heller billigare utan har hamnat en svår marknadsposition: höga priser och gammal utrustning. SAS bör istället fokusera på att det handlar om att flyga människor vilket många lågprisbolag glömt bort på vägen i sin prispress.

Använd humor i reklamen

Ett gott skratt förlänger livet och kanske kan det även förlänga SAS liv. Lågprisracet kommer SAS aldrig att vinna. Deras andra reklamspår - det pretantiösa affärsflygbolaget har slagits i spillror efter alla ekonomiska trätor. Få folk att dra på mungiporna och vinn tillbaka resenärernas hjärtan, då kommer kanske folk att välja SAS igen.

Stick ut och bjud till ombord

SAS kan bjuda till även i luften. Kan man göra flygupplevelsen roligare så blir den också trevligare. In-flight och säkerhetsfilmer kan göras med glimten i ögat och en gnutta humor.

Inga tomma stolar - Fyll alla plan med ny teknik

Ta fram en boka-ett-säte-i-sista-minuten funktion via app och hemsida för att fylla alla plan till sista plats. Det finns inget som är så kostsamt för ett flygbolag som ett tomt säte på ett plan i luften.

John Skarin

2012-12-01


Udda mediekanaler ger uppmärksamhet

Funderar du på var du ska lägga reklampengarna till hösten och nästa år? Här kommer 6 udda uppslag på reklamkanaler som testats genom åren med varierande framgång men med garanterad uppmärksamhet:

Hår

Däckfabrikanten Goodyear betalade sex stycken män i Boston att raka in deras däckmönster i håret och sedan fick de gå omkring på staden med en t-shirt med trycket "What´s up with my head?".

Kor

En brittisk mjölktillverkare sprayade på en QR-kod på en livs levande mjölkko. Den som scannade av koden med en mobiltelefon blev länkad till kossans biografi på en egen hemsida.

Övergångsställen

De vita ränderna blev omgjorda som en streckkod för en butik i Brasilien och som pommes frites utanför en McDonalds i Schweiz.

Pengar

När Traffic - The Miniseries, en ny tv-produktion skulle lanseras i USA placerade de klistermärken på 50.000 stycken $1 dollar sedlar.

Hemlösa

En amerikansk reklambyrå betalade hemlösa 130 kronor/dag för att gå omkring med en t-shirt och samtidigt fungera som en rörlig 4G-sändare. Kampanjen blev hårt kritiserad i media, men de hemlösa uppskattade jobbet och pengarna.

Bebisar

Ett internet casino betalde ett par 100.000 kr när de döpte sin son till "GoldenPalaceDotCom Silverman"

John Skarin

2012-08-29

I amerikanska val och i krig är allt tillåtet

Barack Obama och Mitt Romney tävlar intensivt om presidentposten och i skrivande stund är de båda kombatanterna inne i slutspurten. Knepen att nå positionen som ledare för USA är många och inte sällan ifrågasatta. Reklamtröttheten bland allmänheten är utbredd efter att ha bombarderats med budskap under flera månaders tid från alla möjliga håll och kanter. Här är några exempel på marknadsföring som sticker ut i det amerikanska valet 2012.

Digital dörrknackningskarta

Demokraterna har en mobilapp som är länkad till Google Maps och den visar med blåa flaggor vilka hem som bör få ett hembesök av deras valarbetare. Den visar dessutom en kort resumé om vad som bör tas upp med ägaren till just det hemmet.

Toalettpappersrullar

Obamas nuna finns numera även att beskåda på toapapper och det är givetvis en storsäljare på republikanska valmöten.

VIP app för hängivna

Republikanerna har skapat en mobil app som utlovar de senaste nyheterna från partiet innan media får ta del av dem. Ett sätt att få sina väljare att känna sig speciellt utvalda samtidigt som Republikanerna får tillgång till sina bästa supporters och kan trycka ut egenvinklade nyheter till deras mobiler.

Bakelser

En bagerikedja säljer kakor med de olika kandidaternas ansikten på och har en räknare på disken som visar vilken sort som säljer bäst. De hävdar att deras resultat alltid stämt med tidigare presidentvalsvinnare.

Negativ TV-reklam i alla tillgängliga kanaler

Smutskastningen i presidentkampanjen är överväldigande. Av all reklam som görs är 85% negativ när Demokraterna står bakom budskapet och hela 91% när det är Republikanerna som är avsändaren. Just nu rullar 43.000 politiska reklamfilmer per dag i USA, främst i några få delstater som är vågmästare. Båda partierna använder sig också flitigt av de nya nät-tv streamingtjänsterna såsom Netflix.

Wikipedia förvrängning

Att skriva något partiskt och osant om en politisk fråga på Wikipedia är inte svårt, det kanske inte ligger kvar länge men skadan kan redan vara skedd då många journalister använder Wikipedia som ett uppslagsverk och gärna validerar sina fakta via den hemsidan. Detta tvivelaktiga knep används av anhängare från båda partierna.

John Skarin

2012-11-05

Reklamuppfinnarna och varför de spelar roll vid byråvalet

Nu ska vi tala om något helt avgörande vid valet av en reklambyrå. Något som ibland dribblas bort mellan alla siffror, kravspecifikationer och offerertfloskler.

Idéer

Och vikten av att dessa kommer och levereras i ett konstant flöde. Det är den enskilt viktigaste punkten vid val av reklambyrå. Allt annat kommer i andra hand. De främsta reklambyråerna håller ständigt dörren öppen för duktiga kreatörer. De vet att flödet av idéer är det livsblod som pumpar runt deras verksamhet.

En reklamskapare är en slags uppfinnare på anabola steroider. Denne är anställd för att konstant leverera, sjösätta idéer samt komma med kampanjuppslag till flera uppdragsgivare under en begränsad tid. Detta till skillnad mot klassiska uppfinnare kan lägga år på att färdigställa ny idé. 

Jag har varit en reklamskapare i 16 år och har sedan länge tappat räkningen hur många idéer och uppslag jag gett upphov till under denna tid, men det rör sig om hundratals. Ingen av dessa är dock livsavgörande eller har gjort jorden till ett bättre ställe att leva på, till skillnad från en del uppfinningar.

Vi är idag omringade av små smarta lösningar som underlättar vardagen, saker vi sällan ägnar en tanke åt och som vi tar för givet att de alltid existerat. Ett bra exempel är diskborsten - ett måste i hem världen över. En fulländad produkt från början eller? Det tyckte inte den svenska designbyrån A&E Design som 1974 tog fram en rak framkant - en skrapa för matrester som inte låter sig borstas bort. Idag finns det knappt någon diskborste som saknar den hårda framkanten. Genialt i all sin enkelhet. Men någon var tvungen att komma på det.

Detta är kärnan även i framgångsrikt reklamskapande. Det är någon som ska komma på en unik idé, ett koncept som aldrig tidigare skådats, en ny form, eller en slogan som ingen någonsin läst tidigare

I egenskap av reklamköpare är du i en position där du kontinuerligt ska ta emot lösningar och idéer från en reklambyrå. Idéer som ska få munnarna att vattnas och varggrinet att bredas ut när du och ledningsgruppen inser hur detta kommer att särskilja ert företag från konkurrenterna och lämna dem i bakvattnet. För att reklambyrån ska kunna leverera ett flöde av idéer krävs dock att de får tillgång till aktuell information om företaget de ska göra reklam för, läs mer om detta i den tidigare skrivna krönikan Marknadschefens bästa vän är en bra reklambyrå.

Resan som marknadsansvarig kommer att bli betydligt mer angenäm om du ser till att granska uppfinnarna av reklamen vid valet av byrå. Pris, flexibilitet, storlek och andra faktorer kommer alltid på andra plats. Om flödet av idéer inte släpps på via reklambyrån så är det ofta bortkastade pengar, hur obetydliga deras fakturor än är.

Hur går då granskandet till? Enklast är att titta på reklambyråns jobb för deras andra kunder. Gillar du dessa så kommer du antagligen att få någonting i samma klass. Är du däremot tveksam till deras lösningar ska du hålla dig borta, oavsett hur billiga de må vara, deras eventuellt verbala skicklighet, eller om de råkar vara släkt till någon på företaget du arbetar på. Börja i den kreativa ändan, sedan kan du gå vidare och titta på pris och andra faktorer som spelar in vid valet. Din roll som marknadschef på företaget kommer att uppskattas mer och ifrågasättas mindre om du ser till att granska byråns reklamskapare från början.


John Skarin

2012-01-28

Utbud vs. Varumärkesreklam? Vinnare: Mellanmjölksreklam!

I en intervju i tidningen Dagens Media förklarar den nya chefen för en allt mindre besökt klädkedja; JC, om hur han ska få försäljningen att öka. Han talar om att reklamen ska driva trafik till butikerna och att jobbet med att bygga varumärket kommer senare (när det finns pengar).

Jag hävdar att han där begår ett misstag som kan föra JC ytterligare mot ruinens brant. Det finns ingen anledning till att separera varumärkesbyggande och butiksdrivande utbudsreklam. Innehåller reklamen bara rätt beståndsdelar får du det bästa av dessa två världar automatiskt. Man kan förenklat skilja på utbudsreklam och varumärkesbyggande reklam på detta sätt:

Utbudsreklam: går ut på att man visar en produktbild och under den finns oftast en färgglad cirkel där prissumman står. Repetera detta över hela annonsen/i hela DR-utskicket eller igenom hela tv-reklamfilmen. Enligt vissa är detta det enda sättet att driva konsumenten till en butik. Nackdel: Man pratar enbart om pris, inget annat. När flera företag i samma branch gör detta samtidigt hamnar de i en negativ spiral där de tjänar allt mindre pengar på produkterna de gör reklam för.

Varumärkesbyggande reklam: Man placerar en idébaserad bild/film i ett specifikt sammanhang och kombinerar den med en tankeväckande rubrik/manustext. Denna typ av reklam siktar mer på människans intellekt och vill väcka kundens sympati och känslor för en produkt eller ett företag. Nackdel: Man ser nästan enbart en långsiktig verkan, väldigt få kunder som rusar in i en butik samma dag som de ser denna typ av reklam.

Jag förespråkar en hybrid mellan dessa två varianter, eller mellanmjölksreklam som jag valt att kalla den i rubriken. För även om den mesta reklam vi har tagit fram genom åren har varit den varumärkesbyggande varianten, har vi alltid sett till att det någonstans finns en uppmaning att agera eller att handla hos läsaren eller betraktaren. Likaså har vi, när det är dags för utbudsreklam sett till att samtidigt passa på att stärka varumärket.

Frågan JC´s nya VD och alla andra reklamköpare ska ställa sig är: vad särskiljer vårt företag från våra konkurrenter, förutom priset vi har på våra produkter? Om man bara skrapar lite på företagets yta finner man oftast en mängd svar. Väljer man ändå att enbart prata pris i reklamen är man ute på svag is och kommer att behöva en djup kassa och modiga aktieägare som gillar isvaksbadande och fyller på med friskt kapital för att företaget inte blir det första offret när priskriget rasar som värst.

Ett av de senaste offren i priskrigen som idag härjar i flera branscher var elektronikkedjan OnOff som till slut inte orkade följa med i den kostnadskrävande batalj som MediaMarkt och Elgiganten eldar på med enorma marknadsbudgetar och kyliga ägare. Inredningskedjan Hemtex är ett annat företag som legat nere för räkning lika ofta som jag byter sänglakan. Deras tidigare ständigt pågående rea gjorde att det skulle varit dött och begravet för länge sedan om det inte varit för luttrade aktieägare som ställt upp vid nyemissioner.


Slutsats: När företaget ska göra reklam, se till att den både driver försäljningen och stärker varumärket. Båda beståndsdelarna är nödvändiga för att överleva i det långa loppet.

John Skarin

2011-12-02

Vad hände sen? Uppdatering 14 månader senare (maj 2013)

JC-vd:n Marthyn Inghamn fick sparken med omedelbar verkan då styrelsen inte längre hade förtroende för honom.


Mellanmjölksreklam när Creative Republic tar fram den. Observera uttryck som riksdaler, diskreta och designade splashar under priset, den nya logotypen som liknar skylten på en gammal lanthandel, listan till höger med massor av ovanliga produkter som man kan hitta i butiken och godiskupongen som lockar med gratis polkagris. Denna annons driver både folk till butiken samtidigt som den är varumärkesbyggande.

Lavinartad ökning av logotyper när de sociala medierna kopplas på

Det finns en ny trend i reklamvärlden där antalet logotyper förökat sig kraftigt på en reklamyta som tidigare enbart förlitade sig på en logotyp - företaget som var den betalande avsändaren. Idag delar denna allt oftare reklamplatsen med flera utomstående företags logotyper som inte har med avsändaren att göra. Dessutom har ett fyrkantigt mönster som mest liknar ett allvarligt tryckfel börjat ta plats. (QR-kod).

I dagens snabba och flyktiga mediabrus med multipla kanaler och plattformar som pockar på uppmärksamhet gör man sig själv en björntjänst när man frivilligt placerar in betydligt starkare varumärken och känsloladdade logotyper än sitt eget företags i reklamen. Viljan att valla in den presumtiva kunden på Facebook verkar ibland starkare än att ta vara på chansen att informera eller sälja in produkten på plats. Att läsaren ska att ta upp sin mobil och fota av en QR-kod (tryckfelet) är inte heller vidare sannolikt. Dessa främmande logotyper och externa symboler leder oundvikligen iväg uppmärksamheten från det budskap du betalar för att få förmedla.

Företag som väljer att placera in en Facebook/Twitter eller YouTube logotyp i sin reklamkampanj får kallt räkna med att erinran om vem som avsändaren var bleknar avsevärt.

Tanken är dock intressant och trenden förståelig då sociala medier är glödhett och det finns idag inte en marknadsförare som inte funderar på hur företaget ska synas och att kunderna ska fångas in där. Dilemmat för oss som vill informera och övertala konsumenten genom att närvara i de sociala medierna är att de flesta som är inloggade drivs helt av privata intressen och inte av att gilla ett företag.

Att dras med och låta sig förföras av stjärnglansen hos de som äger plattformarna till de sociala medierna i din reklam är oklokt. Anledningen är att deras varumärken är skyhögt starkare än ditt och att fokus förflyttas från den produkt eller tjänst du försöker sälja till några globala IT-bolag placerade i Kalifornien.

Vill ditt företag lyckas i de sociala medierna kommer det att kosta både tid, personal och ett passionerat engagemang som aldrig, aldrig någonsin får avta. Den klassiska devisen "man får det man betalar för" gäller även på internet. Att tänka på när ordet gratis dyker upp - vilket det ofta gör i kombination med sociala medier.

Slutsats

När du ska koppla på sociala medier i en integrerad reklamkampanj gäller det att vandra försiktigt så att du inte sväljs av de giganter vilka står för driften av de olika plattformarna. Undvik att placera deras logotyper bredvid ditt företags som är huvudavsändare. Räds av skräckexemplet till höger.

John Skarin

2011-10-04

Bill Bernbach - Mad Men originalet

Världens antagligen mest hyllade reklamman, Bill Bernbach skulle fyllt 100 år igår om han levt idag. (Han är bokstaven B i reklambyrån DDB)

Amerikanska Advertising Age har uppmärksammat detta och gjort en fiktiv intervju baserad på några av hans mer kända uttalanden från mannen som låg bakom den kreativa revolutionen under den senare delen av 1950-talet. Han hade bestämda åsikter som backades upp av den ena framgångsrika kampanjen efter den andra. Jag har översatt delar av texten till svenska för dig då du kommer att upptäcka att hans ord är lika aktuella idag.

Vad kännetecknar effektiv reklam?

Reklamens uppgift är att sälja. Om det inte genomsyrar alla idéer, varenda ord som skrivs, varje bild som tas är du en falsk profet och borde lämna den här branschen omedelbart.

Vad är det för fel med att genom vetenskap och olika marknadsundersökningar försöka skapa effektiv reklam?

Jag vill varna för de som hävdar att reklam är en vetenskap. Reklam är artisteri. Den här branschen är fylld av mätföretag och tyvärr så är de väldigt duktiga på att prata för sin sak, men det finns ett problem. Reklam är en konst och inte en vetenskap.

Överdriver du inte nu?

Desto mer du undersöker något vetenskapligt, desto försiktigare blir du och mer pengar går därmed till spillo. Vetenskapliga undersökningar leder oundvikligen till likformighet.

Men man slipper i alla fall att uppröra någon.

85 procent av all reklam som görs passerar obemärkt. Företag bränner miljarder varje år på reklam och får nästan inget tillbaka. Branschen är orolig och funderar på om den amerikanska allmänheten älskar oss. De hatar oss inte ens. De bryr sig inte.

Så hur hamnar man då i den åtråvärda 15 procent gruppen?

Sätt dig på en buss och titta på de människor som snabbt bläddrar genom Magasinet Life och deras $60,000 sidor. Det enda som kan få dem att sakta ned och stanna är det som stavas artisteri och som säger "Stanna, titta, det här är intressant".

Men marknadsundersökningar borde väl öka oddsen att lyckas?

Marknadsundersökningar kan vara farliga. De kan ge fakta men får inte lägga in några värderingar... branschen är så upptagen med att mäta opinionen att vi glömmer att vi faktiskt kan stöpa den.

Är det inte logiskt att i alla fall testa reklamen först?

Logik är ett av de största hindren till utveckling och nya landvinningar.

Ok, men vad tycker du att reklambyråer ska göra för att "gissa" rätt?

Gör hemläxan och lär dig allt om produkten. Dina idéer måste baseras på kunskap om produkten... det är svårt att skriva om något du inte vet så mycket om.

Varför finns det så mycket dålig reklam där ute?

Pådriven av den urgamla instinkten att överleva och mätta magen fortsätter en del byråer och kunder att orientera efter samma gamla karta. Resultatet blir reklam som saknar förmågan att övertyga, som saknar effektivitet och personlighet. Reklam som känns kyligt beräknande istället för varmt övertalande.

John Skarin

2011-08-15

Nostalgimarknadsföring - minnen som ger merförsäljning

Nostalgi är mycket mer än ett positivt laddat ord. Gräver man lite djupare så är det också en fascinerande mänsklig sinnesstämning där vi enbart minns de goda sidorna av en viss händelse. Hjärnan bortser automatiskt från de eventuella negativa upplevelser som existerat.

Den här krönikan handlar om hur man med hjälp av nostalgi i sin marknadsföring kan öka försäljningen för en produkt som funnits med i många år eller ge nytt liv åt en sedan länge borttagen vara.

Av förklarliga skäl kan nostaligimarknadsföring endast användas av företag har några år på nacken. Gränsen dras vid 30 år. Tumregeln är att desto rikare historia ett företag har, desto mer nytta kan nostalgimarknadsföringen göra.

Det är relativt enkelt att väcka ett insomnat produktvarumärke men det gäller att välja med omsorg. När valet är gjort kan det dröja flera år innan du kan smälla av nostalgifyrverkeripjäsen igen. Frågan man ska ställa sig är när (rätt tidpunkt) och vilken produkt som har bäst chans att väcka kundernas nostalgiska minnen till liv.

Coop har nyligen valt att återinföra sitt lågprisvarumärke Blåvitt som mot slutet av sitt hylliv var ett dammigt och otidsenligt märke som folk medvetet valde bort. När det idag tagits fram i mindre upplaga och under en begränsad tid uppfattas Blåvitt som modernt för de yngre och nostalgiskt för de äldre. Detta trots att märket plockades bort från hyllorna så sent som 2003. Antagligen har ett och annat brev från människor som saknade märket ramlat in hos Coop under dessa år vilket brukar hjälpa till när man ska trycka på nostalgiknappen.

När du valt en produkt du skulle vilja väcka till liv igen och som du anser ligger rätt i tiden är det viktigt att behålla dess originalform, både till utseende och innehåll. Är den inte identisk med originalet aktiveras inte nostalgiminnet hos kunderna och lanseringen blir med största sannolikhet ett platt fall.

Det andra du måste tänka på är att kommunicera relanseringen, både genom vanliga reklamkanaler men också via media genom att använda PR. Journalister drabbas av nostalgi lika lätt som alla andra och en fin historia kommer generera spaltmeter i pressen.

Man kan även krydda med stressfaktorn likt Coop gjort med Blåvitt. Genom att påtala att produkterna endast kommer att finnas under en begränsad tid får de människor att agera fortare. Få, om någon verkar fråga hur begränsad tid det gäller och jag skulle inte bli förvånad om vi kommer att få se Blåvitt sortimentet i butik ett bra tag framöver.

Nostalgimarknadsföring är ett kraftfullt verktyg som ska användas med måtta för att inte förlora sin magi. Rätt utnyttjat kan det ge stora efterverkningar. Förutom en starkare försäljning kan det ge företagets varumärke en väldig skjuts då nostalgi på ett unikt sätt ändrar hur folk uppfattar företaget.

Fundera över vilken produkt eller varumärke ditt företag skulle kunna relansera med hjälp av nostalgimarknadsföring.

John Skarin

2011-05-22

Internetannonsering - det gyllene snittet avslöjas

Internet ritade om mediekanalskartan med stora penseldrag när det dök upp hos gemene man under mitten av 90-talet. Det började ganska snart måla över marknadsandelar hos övriga kanaler som radio, tv och tidningar. Andelar som de "gamla medierna" gärna släppte ifrån sig då tidnings- och tv-hus som i ett rus av naiv eufori valde att mata den nya, digitala spelaren med allt de hade: sina journalisters och fotografers arbete. Gratis. Det kunde ju reklamfinansieras sade de glatt. Med facit i handen så kan vi konstatera att det inte täckte utgifterna på långa vägar. Det blev extra tydligt när läsare valde att avsluta prenumerationen på papperstidningen, och vips så ströps den intäkten.

Många är de journalister och tv-arbetare som bittert fått uppleva lönedumpning, udda 11-månaders anställningar, eviga frilansuppdrag och känna smärtan av att tappa en halv generation läsare till högstadiebloggare som skriver om vad de åt till frukost. Det fascinerande är att mediehusen fortfarande undrar varför printversionen av tidningen säljer allt sämre. Hallå! Den finns ju gratis på nätet!

Det där är dock inte min huvudvärk. Mitt jobb är att följa med läsarna och tittarna för våra kunders räkning. Nu rör sig en allt större del av konsumenterna ute på nätet och det är där mitt yrkesintresse startar. I rollen som reklamskapare har jag länge efterfrågat större annonsytor på internet. Att få kunder som är vana vid helsidor eller uppslag att nöja sig med en liten blinkande banner på en nyhetssajt som är belamrad av andra länkar är inget jag kunnat rekommendera och nästintill motarbetat för att inte slänga deras pengar i sjön.

På senare tid har allt fler nätaktörer vilka överlever enbart om någon vill annonsera hos dem äntligen börjat lyssna, förstå och åtgärda. Det välkomnas. Dessvärre har en del gjort allt för stora ingrepp i sin iver att öka intäkterna och lanserat annonser som täcker hela skärmen där användaren själv måste leta runt för att komma vidare. Att kunna vända blad är som bekant inte möjligt här.

Fundera nu hur lyckat det är att den första känslan läsaren upplever är irritation när de ser en annons. Stärker de annonsörens varumärke? Säljer det fler varor? Väcker det sympati för nättidningen? Givetvis inte. Täckande pop-up annonser var en barnsjukdom internet led av under sina första staplande år och hör inte hemma år 2011.

Ha i åtanke att bland det första man som reklamskapare eller marknadförare måste komma till insikt med är att de flesta människor ogillar reklam. De förstår varför den existerar men skulle inte gråta floder om den försvann. Otacksamt, ja lite. Men vill du bli omtyckt och få en högre status i samhället skulle du valt läkaryrket.

Den optimala platsen (eller det gyllene snittet) för en internetannons och som bäst efterliknar en helsida i en tidning ligger högst upp på en hemsida. Annonsen ska vara lika bred som hemsidans hela bredd. Synlig, men utan att störa. Ytan är då tillräckligt stor för att kunna skapa något som är både attraktivt och kreativt. Om fler webbaktörer skulle anamma den storleken skulle också deras intäkter öka.

Färre men större annonsytor lyder alltså min ordination. Nätmedier måste släppa sin fäbless för små, omogna pluggannonser som genomsyrat denna mediekanals första 15 år. Med det större annonsbannerformatet kan man även börja bortse från den genant låga klickfrekvens som dessa dras med och se dem för vad de är: riktiga annonser.

John Skarin

2011-04-16

Stjärnglans i reklamen

Jag har nyligen fått frågan om hur man ska gå tillväga när man anlitar en känd person eller stjärna i sin reklam. Det korta svaret är att man låter reklamidén styras helt av det stjärnan har blivit känd för. Det lite längre svaret följer här nedan.

Utgå från stjärnans yrkeskunnande.

•Är stjärnan en skådespelare? Då finns ofta en vana vid manus, repliker och kameror från teater eller film, dra nytta av deras dramaturgiska färdigheter.

•Musiker: använd rösten, sången eller instrumentet i reklamen.

•Idrottare: bygg upp reklamen kring sporten som denne utövar eller om ni vågar, inte utövar för ett mer spännande resultat.

•Supermodell: slå mynt av modevärldens attribut som fascinerar; dess catwalk, skönheterna och kläderna de visar upp.

Med en berömdhet inbokad i projektet finns ett solitt ramverk att jobba inom. Härifrån är det medlut och med en stark idé som involverar dennes yrke kan god reklam skapas relativt enkelt. Idéarbetet är lika nödvändigt här som i vilket annat reklamprojekt som helst. Att nöja sig med att skidåkaren enbart åker skidor eller att sångaren bara sjunger är resursslöseri och hamnar under kategorin vanlig reklam. Ta fram hela arsenalen av humor, oväntade vändningar eller hjärtekramande historier. Få stjärnan att bjuda på sig själv och engagera sig i idén mot att denne får utföra sin favoritsyssla mot betalning.

Det vanligaste misstaget brukar vara att marknadsavdelningen försöker trycka in stjärnan i deras trånga produkt eller tjänstekostym och sedan filtrera resultatet genom företagets stelbenta kommunikationsplattform. Dilemmat är att stjärnglansen som kändisen skulle gett företaget mattas av rejält.

Konstlade kopplingar är tyvärr vardagsmat i kändisreklam. Ett annat fall där företaget slarvade bort sin stjärna var när Carolina Klüft på toppen av sin karriär för några år sedan placerades i ett kök från HTH och blev fotograferad, leendes. Och sedan inget mer. I uppslag efter uppslag i samtliga inredningstidningar stod Sveriges då mest hyllade idrottsstjärna och bara log i ett anonymt och kliniskt rent kök. Total antiklimax. Tänk om de kunde fått henne att använda köket, stretcha på köksbänken, kasta spjut med tandpetarna, tävla med någon riktig stjärnkock om vem som hade det godaste receptet? Varenda svensk hade rusat ut och handlat ett HTH kök om de bara hade ansträngt sig lite. Idéerna var som sagt helt frånvarande och kampanjen plockades bort för att falla i glömska hos alla förutom hos mig.

Jag vill dock avsluta denna text i dur och ta upp ett lyckat exempel på kändisreklam. Det är reklamfilmerna för Lotto där en svensk lottovinnare kör runt i en bil i USA med den legendariska hårdrocksgruppen Kiss ihopträngda i baksätet. De har hela scenmunderingen på sig inklusive deras kända sminkning. Idén är absurd och komisk men kopplingen till produkten Lotto finns där. Att visa en medelålders svensk man som vunnit så mycket pengar att han kan hyra in Kiss och få dem att spela i hans bil är ett brilliant exempel på hur man kan använda stjärnor i reklamen.

John Skarin

2011-03-11

Lottos reklam med hela bandet Kiss i baksätet av en bil som körs av en svensk som hyrt in dem för att spela enbart för honom. Bra idé, väl utfört och ett lyckat exempel på användande av kändisar i reklamen.

Doftmarknadsföring - med näsa för affärer

Gör så här nästa gång du kliver in i en Pressbyrå: ta ett djupt andetag, blunda och känn den kväljande doften av dagsgammalt stekos varsamt massera dina flimmerhår. En högkoncentrerad arom av billig korv studsar mellan wienerbröden, tidningarna, godiset och tillbaka till din näsa. Odören får vilken passionerad korvgubbe som helst att bryta ihop, gråta en skvätt och starta en ekologisk fruktjuicebar på Södermalm.

Pressbyrån har medvetet eller ej plockat upp ett flyktigt trick som finns i marknadsförarens trollerihatt: doftmarknadsföring. Här i förhoppningen om att öka korvförsäljningen. Ett säljmål som snarare blir ett självmål då man får anta att (1) samtliga varor tappar i försäljning då kunderna tillbringar så kort tid som möjligt i butiken, (2) korvförsäljningen lider då lusten att handla en korv försvinner direkt man gjort entré (3) personalomsättningen ökar då få klarar att arbeta i en kontaminerad arbetsmiljö hela dagarna.

Här har några i ledningsgruppen på Pressbyrån gravt misstolkat alla forskarrapporter om hur man med rätt dofter kan manipulera kunden till att stanna längre i butiken, väcka dess undermedvetna begär och förstärka trivselkänslan.

Det finns dock andra framgångsrika exempel på företag som tolkat rapporterna rätt och utnyttjar dofter till sin fördel för att ge sin produkt eller varumärke ytterligare draghjälp. Doft är sällan avgörande utan får ofta stå tillbaka för sitt starkare syskonsinne: synen. Men luktsinnet med dess subtila och omätbara värden kan vara det som gör att en kund att tippa över och välja din vara före konkurrentens. Här följer några intressanta doftmarknadsföringsfall:

• I USA har en matbutik använt en stor reklamtavla som visar en närbild på en perfekt grillad biff. Genom att montera en industrifläkt och koppla den till en speciell armommixer spred de effektivt en förförisk doft av nygrillat, pepprigt kött till passerande bilar och gångtrafikanter. Ett glassföretag tog ett liknande grepp men istället för grilldoft så spreds en doft av nybakad våffelstrut.

• Rolls-Royce har lyckats återskapa den omtyckta och eftertraktade doften som fanns i modellen SilverCloud från 1965. Denna doft tillsätts idag under sätena på alla deras nya bilar innan de lämnar fabriken.

• Cafékedjan Starbucks avbröt hastigt sitt försök med en utökad frukostmeny som trots god försäljning tog kål på något ännu viktigare; kaffedoften i lokalen.

• Hotellkedjan Marriott har kommit så långt att de använder sig av differentierad doftmaknadsföring. De sprider dofter genom ventilationssystemet som varieras beroende på om hotellet står vid en flygplats, i en stad eller på en semesterort.

• Casinon mixtrar även de flitigt med ventilationssystemen och inte sällan är det doften av dollarsedlar som träffar besökarnas näsor när de står vid roulettborden och ska satsa sina spelmarker.

Uppgift: Fundera på hur och var ert företag kan koppla in luktsinnet i marknadsföringen.

John Skarin

2011-02-07

Om bilder på internet kunde dofta.

Röstchock i reklametern

Det finns inget som kan rasera en reklamfilm eller radiospot lika snabbt som en enerverande reklamröst. Orsaken till att så många tittare eller lyssnare väljer att rikta sin uppmärksamhet åt ett annat håll under ett reklamavbrott kan ofta härröras till just rösten. Eller röströran rättare sagt, då den måste multipliceras med 10; det är antalet reklambudskap som vanligtvis staplas på varandra. Som lök på laxen tillkommer sedan kanalernas egen reklam för sina kommande program.

Resultatet blir en kakofoni av röster där alla gör sitt bästa för att överrösta den föregående talaren. Detta tjänar givetvis ingen på - varken tittaren, kanalen eller reklamköparen. Det är alltså hög tid för bot och bättring både från de som betalar för reklamen och de som får betalt för att göra den. 

För när reklamrösten som ska informera om företaget eller produkten närmast kan liknas vid en övertänd och forcerad tv-hallåa: ansträngt, högljutt och överdrivet är man ute på hal is. Inte heller de (oftast) kvinnliga reklamrösterna som satsar på att låta inställsamma, lismande och kyliga minskar halkrisken. Reklamrösterna lyckas allt för ofta pricka in varje enskild punkt av de kriterier för "vanlig reklam" som listas på denna sajts första sida.

Personen som du väljer ska förmedla ditt reklambudskap i en film eller i radio är din ambassadör gentemot dina presumtiva kunder. Skulle du låta din reklamröst följa med in i ledningsmötet, företagets lunchrum eller till kundsupporten? Är svaret ja, ja och ja har du träffat rätt och kan sluta läsa här. För alla andra: marknadsföringen och företagets varumärke riskerar att förlora i värde då kunderna kopplar ihop reklamrösten med företaget. En felaktigt vald röst kan således bli dyrbar och kosta betydligt mer än vad filmen/radiospoten kostade att ta fram och sända.

Vilka är det då som väljer dessa röster och varför finns det bara en handfull som produktionsbolagen verkar plocka fram i sista stund när alla känner att de är klara med sina sysslor. Reklambyrån, reklamköparen, produktionsbolaget och regissören pustar ut, ännu en produktion klar och ytterligare en boll nerplockad. Det är ju bara en simpel röstpåläggning kvar, vad kan gå fel där?

Jag tävlade i 400 m häck för ett universitet i Chicago under mitten av 90-talet och minns än idag hur friidrottstränaren underströk hur viktigt det var att springa hela vägen till och förbi mållinjen. Att slå av på takten efter 390 meter var ett säkert recept på att bli omsprungen, och därmed förlora loppet. Den lärdomen kan appliceras även i detta sammanhang. De mest effektiva reklamfilmerna är de som som inte valt att kompromissa på någon punkt, rösten inkluderad, och sprungit hela vägen till och förbi mållinjen. I dessa få, glimrande undantag förstärker berättarrösten reklamfilmens budskapet som blir både glas-och självklart. Det finns ingen anledning varför ditt företag inte ska tillhöra de lysande undantagen.


Hitta en röst som passar företaget, er image och ert reklambudskap. Ju fler företag som hittar sina reklamröster, desto fler potentiella kunder kommer att sitta kvar framför teven eller radion nästa gång reklamavbrottet startar. En win-win-win situation som slår dagens smattrande ljudmatta med flera röstlängder.

John Skarin

2011-01-04

Upptadering: röstchock under januari/februari 2011

Ett fascinerande sammanträffande är att både Ving och hamburgerkedjan Max samtidigt bestämt sig för att Hollywoodfrun Maria Montazami ska föra deras respektive företags talan i reklamen. Populärkulturellt fenomen? Ja visst. Farlig varumärkesstrategi? Sjävlklart. Tankeexperiment: Hur länge skulle du behöva vänta på ditt Hot American Meal om du valde kassan där fru Montazami tog emot beställningen på snabbmatrestaurangen Max?

Den mest använda möbeln under en reklampaus.


Marknadschefens bästa vän är en bra reklambyrå

En marknadschef på ett medelstort företag som vi träffat några gånger meddelade oss vid ett tillfälle att han inte hade några som helst tankar på marknadsföring.

Hade jag varit VD för det företaget och hört dessa ord skulle jag bokat tid för ett brådskande utvecklingssamtal samma dag. En marknadschefs uppdrag är att varje dag äta, dricka och vinna marknadsandelar genom att använda hela arsenalen av de verktyg som finns att tillgå. Denne är delansvarig i att företagets försäljning ökar och huvudansvarig för att varumärket stärks. Det är här en skicklig marknadschef kan skilja sig likt agnarna från vetet genom att välja att arbeta med de skickligaste underleverantörerna.

En bra reklambyrå är marknadschefens viktigaste vän och tvärtom. I ett hälsosamt förhållande arbetar reklambyrån och marknadsavdelningen i symbios och strävar efter ett enda mål: att sälja mer och till högre marginaler.

Framgångsrikt företagande handlar mycket om att kunna delegera uppgifter man själv inte är expert på till någon som är det. Jag tar som exempel inte hand om vår verksamhets bokföring trots att jag har programmet Excel i min dator. Likaså är en person som har ett layoutprogram installerat i datorn inte heller direktkvalificerad att ta hand om ett företags reklamproduktion. Det är att välja det enkla sättet framför det bästa och en av de vanligaste fällorna marknadsavdelningar faller i.

Creative Republic har genom åren blivit ersatta av allt från nyexaminerade informatörer med teoretisk inriktning till enmans pr-byråer. Dessa fall har alla ett gemensamt: inom 12 månader var det dags att vända blad igen. Marknadsföringen på företagen föll oftast ihop likt en illa bakad sufflé och de röda trådar vi spunnit fram klipptes av. Stavfel, hemmatagna bilder och floskler staplades på varandra när företagen började göra vanlig reklam istället för bra reklam. Ribban sjönk och den så illavarslande frasen "det duger för oss" började anammas. Marknadsandelarna började ganska snart att krympa och till slut var någons huvud tvunget att rulla på order från högsta instans. Och så försvann den stackars informatören som marknadschefen hade trott skulle ersätta reklambyrån.

Det är inte affärsmässigt att lägga över en reklambyrås arbetsuppgifter på en enda person som inte har erfarenhet av idébaserad, konceptbyggd kommunikation spunnen i en stark röd tråd samt saknar expertkunskaper inom marknadsföring.

Visst finns det mindre begåvade reklambyråer där ute, men även dessa har oftast en högre utbildningsgrad och en större kunskapsbank att ösa ur. 

Nyckeln till framgång är att utmana dem. I samarbeten med underleverantörer är det viktigt att alltid vara delaktig, transparent och krävande för att få ut det bästa materialet. Tveka inte om att be om ett andra utkast om du inte är helt nöjd med det första, men berätta också varför du inte är nöjd och för en konstant dialog med din reklambyrå för att krama ut det mesta och bästa av deras kunskaper.

Att ständigt förbättra, finslipa och utveckla samarbetet mellan företaget och reklambyrån gagnar bådas intressen. Kommunikationen och kontakten mellan parterna är lustigt nog lika viktig i affärslivet som i ett vanligt kärleksförhållande.

John Skarin

2010-12-03

Den 22-åriga inhouse-informatören Conny Johansson på Absolut Vodka har under två decennier producerat prisvinnande reklam och tack vare honom har Absolut Vodka blivit en världens mest prestigefyllda drycker. Vänta, förlåt det blev fel där. Byt ut informatören mot reklambyrån TBWA New York så blir det rätt.

Luften pyser ur butikernas egna märkesvaror

EMV (Egna Märkesvaror) är förkortningen som i början av 00-talet fick många producenter av kända varumärken att skaka av fruktan. Detaljhandeln i Sverige hakade då på en internationell trend som gick ut på att butikskedjorna själva tog fram, och ibland helt skamlöst kopierade allt från tomatsås till tröjor som de sedan sålde under egna påhittade varumärken. Dessa placerades sedan bland de mer kända märkena och puttade inte sällan bort dessa från hyllan eller galgarna. Detta var ett lyckosamt drag under flera år för kedjorna som tjänat stora pengar på att själva äga varorna som säljs i butikerna i alla led, inte bara vara sist på bollen som tidigare.

Efter drygt ett decennium av exempellösa framgångar har nu butikskedjorna blivit tagna på sängen och förlorar istället pengar på sin produktionsapparat. De kända varumärkena slog tillbaka på ett smart sätt utan att behöva dra någon till domstol. De plockade fram två trumfkort som butikernas egna märken försummat: produktutveckling och marknadsföring. Genom att ta fram nya förbättrade produkter med en ännu vassare design och kombinera det med en massiv marknadsföring har de nu lämnat många av butikernas EMV i bakvattnet som stått och stampat i samma form och med ett likadant innehåll sedan de lanserades.

Du hittar exempel på denna varumärkesrevansch i matbutikens alla avdelningar, men jag tänkte stanna upp bland flingorna där vi hittar en riktig vinnare. Axa:s f-müsli tog först storstryk när samtliga matvarukedjor tog fram en nästan likadan müsliprodukt som de sålde för några kronor mindre och placerade högre upp på hyllan. En mardröm för vilken tillverkare som helst. Men genom att lyfta designen på paketet ett par snäpp blev f-müsli lite mer attraktiva. Mer än ett snäpp behöver man oftast inte anstränga sig då EMV produkterna oftast är renodlade inhouse produktioner snabbt framtagna av färgblinda formgivare. När f-müsli sedan kombinerade den nya ytan med flera spännande flingblandningar och även lanserade premiummüsli med ännu mer frukt och nötter tog de inte bara tillbaka platsen i hyllan de förlorat, de vann även ny hyllmark. Butikernas EMV blev en spark i baken för flingtillverkarna och ett lyckokast då de var tvungna att anstränga sig och tänka i nya banor för att inte helt försvinna.

Givetvis finns det segment som har det svårare i konkurrensen från butikernas egna märkesvaror och ibland även dukat under, men trenden är tydlig och motgiftet är effektivt. De kända varumärkena har sett faran och svarat offensivt med kreativitet och produktförbättringar. På den fria marknaden är det Darwins teorier som gäller; de bäst anpassade överlever.

John Skarin

2010-11-08

Mmm... Maissihiutaleet!

Mode(rna) tider! Nyhetens behag är kortare än någonsin

Modeindustrin har med sina höga klackar och säregna gång trippat på ett nutida digitalt fenomen: kollektionerna som visas upp på catwalken får via en global armé av unga och uppkopplade modebloggare en massiv bevakning som är både sekundsnabb, otålig och fylld av självbekräftelse.

Kontrasten mellan den blixtsnabba kommunikation som internet uppmuntrar och modevärldens traditionellt långsamma modecykler i form av höst och vårkollektioner som visas minst ett halvår innan de släpps i butik har aldrig varit större. I bloggosfären räknas månader i hundår - och sex månader är längre än en evighet.

Två olika världar möts och egentligen borde förhållandet vara dömt att misslyckas, men symbiosen växer sig starkare för varje ny kollektion. Orsaken stavas givetvis pengar. Modeföretagen överlever likt alla andra branscher (även din) tack vare den uppmärksamhet som ges - känner ingen till din produkt kommer folk inte heller att köpa den. Modemakarna biter därför ihop och har bjudit upp sina nya budskapsbärare till dans då dessa vuxit sig starka och fått stort inflytande bland de yngre målgrupperna. I striden om att få sitta på den åtråvärda första raden på modevisningarna har bloggarna ännu inte helt puttat undan de klassiska modemagasinen men några populära yrkesbloggare har redan tagit plats.

Modebranschens dilemma är att den hela tiden ligger ur fas med kundernas verklighet. Att avslöja hela sin kollektion, färg och materialval ett halvt år innan plaggen finns att köpa är minst sagt oklokt med tanke på de dopade produktionsapparater som existerar idag. De som applåderar högst och tjänar de största pengarna på detta är lågpriskedjorna (H&M, Zara m.fl.) samt varuhusens egna budgetvarumärken som får sex långa månader på sig att kopiera trenderna som de sedan skeppar ut till massmarknaden lagom till eller ibland innan modehusen får ut sina kläder i butik.

Modeskaparna borde korta ned tiden mellan visning och att plagget finns i butik till två månader. Det skulle ge lågpriskedjorna svårare att hinna plagiera samtidigt som det underlättar för kunderna att planera inköpen till årstiden som står på tur.

Internet och de nya verktyg som vuxit fram i dess svallvågor har gjort att arbetsprocesserna snabbats upp rejält inom alla branscher, inte bara inom modeindustrin. En nyhets livslängd kan idag vara kortare än en dagsländas. Det här är ett huvudbry som självaste media tampas med. De står vid ett historiskt vägskäl där aktualiteter som släpps på deras hemsidor redan är föråldrade när de publiceras i tidningen dagen efter eller visas i sändningen samma kväll.

Går det då att förlänga livet på en nyhet? I första skedet: nej. Nyhetens behag kommer som sagt att försvinna allt snabbare. Vad du däremot kan göra är att med jämna mellanrum avslöja nya uppdateringar eller förbättringar kring produkten eller tjänsten. Dessa små nyheter fungerar som mentala påminnelser för den mänskliga hjärnan som då minns den stora nyheten igen. Detta kan göras ända fram tills att nästa stora nyhet släpps.

Det är en föränderlig och spännande tid vi lever i och det bästa sättet att hålla sig uppdaterad är att flyta med i det massiva informationsflödet. Creative Republics roll är läsa av vad som ligger i tiden och agera flytväst i den strida nyhetsforsen så att du alltid kan ligga minst ett simtag före dina konkurrenter.

John Skarin

2010-10-18

Just de här plaggen var moderna i ungefär 4 sekunder.

Skicka vidare! Hur du lyckas med viral marknadsföring

Den hemligaste och mest oberäknerliga formen av marknadsföring är den virala. Här följer några tips om hur denna marknadsföringsteknik kan bemästras.

Viral marknadsföring är en utveckling av den klassiska mun till mun metoden som funnits i alla tider. Företeelsen är alltså urgammal - det som tillkommit är en ny kanal att sprida budskapet i. Sedan Internet dök upp i vår vardag har fenomenet flyttat ut från din närmsta vänkrets till stora delar av världens uppkopplade befolkning.

Det du berättar om eller länkar via en statusuppdatering på Facebook eller i ett mejl till en vän kan med ett knapptryck spridas till dennes vänner som i sin tur sprider ditt alster till alla sina vänner. I en lyckad viralkampanj blir alltså tillväxten exponentiell och det särskiljer den från all övrig marknadsföring. Något som innan internets intåg viskades i ett öra kan idag nå miljoner öron på kort tid. Här följer några råd från Creative Republic hur du ska lyckas få din virala snöboll att växa till en lavin.

Wow! En faktor att räkna med

Samma regler för vad som fungerade förr gäller fortfarande när man ska generera en snackis. Om ditt företag vill dra nytta av det virala fenomenet gäller att hitta på något extraordinärt, unikt, häpnadsväckande och som står ut från mängden. Eller "Wow!" faktorn som vi valt att kalla den. Det kan vara en ny produkt eller en ny tjänst som ingen sett tidigare. Det är ingen slump att bilföretag visar upp prototyper på bilsalonger varje år, trots att de sällan går i produktion skapar de uppmärksamhet och bidrar till vilda spekulationer. Både media och vanliga människor sväljer betet med hull och hår.

Stå i främsta ledet

Vi människor har en förkärlek och fascineras av folk som leder utvecklingen och inte följer den. Apple är måhända ett uttjatat exempel på ett sådant företag men jag lämnar det vid att när du får folk att köa i flera dygn i kyla och regn för att få köpa ditt företags nya produkt - världen över - då har även du lyckats och förtjänar ett omnämnande här. Detta är ett mer långsiktigt råd men bra produkter och tjänster är en förutsättning för att den virala marknadsföringen ska fungera. Det senaste exemplet på ett företag som står i främsta ledet är Google som fått nyheten att de testar en bil som kan styras utan förare att spridas med vinden.

Få folk att skratta

Humor är ett utmärkt sätt att skapa en viral effekt. Om den är bra det vill säga. För att detta ska lyckas kan företaget behöva våga bjuda på sig själv, blotta strupen och sticka ut halsen. Det är också här det kan gå fel. Det är en hårfin gräns mellan att göra något genialt och något som skickas runt jordklotet bara för att rackas ned på. Ta därför hjälp av utomstående proffs och se till att både dubbel och trippelkolla med andra att det ni vill förmedla håller måttet innan det skickas ut på internet.

Varning för den inverterade viralspiralen

Många är de företag som prövat att lägga upp en egenhändigt ihopsnickrad lågbudgetfilm på YouTube för att sedan vänta på att det virala fenomenet ska uppstå. Jag vet inte om de blir besvikna när de ser att endast 64 personer klickat på deras film där 55 av dem var medarbetare och familj, men det borde de bli. I värsta fall kan filmen bli en snackis på grund av att den är usel. En inverterad viralspiral där folk över hela världen hånar företaget eller personen. Och den som hamnar i den spiralen har minimal chans att kontrollera flödet.

Det finns inga genvägar till den lyckade viralkampanjen men punkterna ovan är en hjälp att finna rätt stig. Kreativitet står högt i kurs även här och förmågan att tänka utanför ramarna är oftast nyckeln till framgång. Behöver ditt företag hjälp med den här biten så tveka inte att höra av er till oss på Creative Republic.

John Skarin

2010-09-29

En av de mer lyckade kampanjerna på senare tid som också blev viral är den för Radiotjänst - de som ser till att vi betalar tv-licensen. Deras Tackfilm där man laddade upp en bild på sig själv och sedan blev huvudperson i en välgjord kortfilm på nätet är redan en klassiker. Här ser ni undertecknad i tre klipp ur filmen. Kuriosa: De gjorde även en internationell variant då trycket blev för stort på de svenska servrarna. Den har laddats upp svindlande 30 miljoner gånger i 214 länder.

Konsten att både göra intryck och ge ett bestående avtryck

Fredrik Reinfeldt fastslår i en av de hundratals intervjuer han ger inför valet 2010 att valaffischerna inte kommer att avgöra utgången. En normal reaktion hos vilken annonsör som helst som plötsligt får kritik och väljer att förminska betydelsen av det de själva varit med och tagit fram. Men om man som de politiska partierna ges fri tillgång till gator och torg i Sverige under en månad (något andra annonsörer bara kan drömma om) bör man anstränga sig det yttersta att föra fram ett intressant och övertygande budskap.

Att få kritik är inte lätt, särskilt om man känner att den är orättfärdig. Men om flera oberoende källor börjar kritisera ens kommunikation bör man dra öronen till sig och inta en något mer ödmjuk och lyssnande position. Att gräva ner huvudet i sanden och försvara den tjurigt med "vi säljer i alla fall" eller "det spelar ingen roll" är inte något som biter på mig, andra professionella reklammakare eller framför allt: kunderna.

Argumentet "det fungerar för oss" är alltså svagt. Att enbart synas är inte tillräckligt, det är vad du säger och hur du förmedlar ditt budskap som är nyckeln till marknadsföringens eventuella framgång. Även om mediabruset idag är mer uppskruvat än någonsin tidigare har den regeln gällt sedan människan lärde sig att stå upprätt.

En liknelse är på sin plats. Tänk dig att du är på en bar och ser en vacker man eller kvinna som du vill ta kontakt med. Du har dock innan du gick ut valt att dra på dig ett par tajta och färgglada cykelbyxor som dessutom är en storlek för små (amatörmässig formgivning). När du väl samlat mod och går fram ställer du dig och ler utan att säga något (ingen förklarande text). Eller så börjar du prata med din flirt som dock inte riktigt förstår vad du vill (stavfel i rubriken, fel meningsuppbyggnad, floskeltyngd text).

Nästa gång du hör orden "det fungerar för oss" uttalas av någon i ditt företags omgivning ska du inte nicka instämmande. Du ska sätta igång alarmklockan. För det räcker inte att bara synas, det finns gott om andra i baren som också vill bli sedda.

Vill du uppvakta personen (läs: kunden) i baren bör ni tänka på hur ni ser ut och vad det är ni säger. Det är därför Creative Republic och en handfull andra reklambyråer har ett existensberättigande. Vi har fått tusen och åter tusen kunder att finna våra uppdragsgivare mer attraktiva än deras konkurrenter. De för sig bättre, ser bättre ut och är mer intressanta. Vill du också ha tusentals nya beundrare? Kontakta oss så ordnar vi det.

John Skarin

2010-09-03

En valaffisch är falsk, gissa vilken?

Svenska kyrkan tappar tron på sig själv. Vi ger stöd och råd:

Reklam är inte direkt ett hett ämne i Bibeln. Om marknadsföring hade varit ett budord hade det sannolikt hamnat på plats 666 eller ännu längre bak, ändå är det år 2010 något som kyrkan i Sverige är i stort behov av. Missionärerna som agerat försäljningskår åt kyrkan sedan urminnes tider räcker inte längre till utan de behöver, precis som i den vanliga världen backas upp av en lättförståelig affärsidé, bra material att jobba med och en stark ledning (inte enbart Gud).

Enligt Svenska kyrkans egna medlemsprognos kommer de år 2020 ha förlorat en miljon medlemmar. Och de lär inte komma tillbaka för att kyrkan ber dem. Men gudskelov är det endast en prognos och prognoser kan vändas till sin egen fördel.

Sverige har inte varit i krig sedan 1814 och vi har inga stora naturkatastrofer som drabbar oss med jämna mellanrum heller. Vad har det med kyrkans medlemstapp att göra? Mer än du anar. Otäcka händelser fungerar som kraftfulla magneter för alla religoner. Folk i nöd söker tröst hos varandra men de vänder sig också till en högre makt för att försöka förstå, varför dem, varför jag?

Svenskarna mår bra, njuter av välstånd och är rankat som tredje bästa landet i världen att leva i och vill man vara cynisk är en rejäl katastrof i Sverige det bästa botemedlet mot medlemstappet i den Svenska kyrkan.
Creative Republic har istället för att ropa efter liemannen dragit på sig en korstågströja och listar här några alternativa vägar att vandra på och som kan vara till hjälp för Svenska kyrkan i denna relativt svåra stund.

Inspirera

Den enskilt viktigaste personen som kan vända medlemsraset är prästen. Prästen håller tal varje söndag och under andra högtidsdagar. Han/hon förmedlar innehållet och visionerna för den kristna tron. Detta kan göras på två sätt. Antingen agitera likt en mätt Göran Persson eller tala passionerat och naturligt likt Barack Obama. Präster måste lära sig tala till folk som aldrig någonsin läst Bibeln. De bör undvika stora och ofta diffusa uttryck som likt såpbubblor flyger omkring planlöst bland kyrkbänkarna för att till slut spricka och försvinna för alltid. Folk ska gå hem upplyfta och självmant vilja berätta för alla sina vänner vilken fantastisk inspiratör prästen var.

Dirigera

Ledarskapet och kyrkans värderingar kan vara både glasklara och himmelska på en och samma gång. Kyrkan ska vara en godhjärtad vän att hålla i handen när det blåser, men just nu verkar den även ängslig och förvirrad. Antagligen har det att göra med att självförtroendet fått sig en knäck då folk vänder den ryggen. Att böja sig för lättvindigt och plocka flyktiga poäng i opinionen är till för politiker, inte för en kyrka som enligt utsago ska existera i en evighet.

Svenska kyrkan bör också ta avstånd från alla extrema tolkare av kristendomen som solkar ner varumärket och drar ett löjets skimmer som bara leder till ett ännu snabbare medlemsuttåg. Kyrkan ska inte heller hylla andra religioner i parti och minut. De arbetar på en konkurrensutsatt marknad och i företagsvärlden talar man tyst om sina medtävlare. Dessutom, det första budordet lyder: "Du skall inga gudar hava jämte mig." Tydligare än så kan det väl inte bli?

Gruppera

Dela upp budskapen i Bibeln i landsomfattande kampanjer och fokusera på ett avsnitt i taget - och inte bara som nu med rullande kalenderår (jul, påsk etc). Att försöka förmedla hela Bibeln blir för mastigt och kan inte tas in av någon förutom den lilla kärnan av redan insatta. Det blir lite som att försöka förstå hur stor rymden är. Man ger upp ganska snart.

Missionera

Intensifiera dialogen med barn och deras föräldrar. Här kan Svenska kyrkan lära av McDonald’s som bara några år efter ett barn har döpts i kyrkan plockar in dem i deras generösa snabbmatsfamn. Med hjälp av skicklig marknadsföring och smart paketering (barnmåltider med leksaker) får de människor världen över att tycka om McDonald’s varumärke och deras onyttiga mat redan i tidig ålder. En attityd som följer med dem resten av livet - tills de själva blir föräldrar och tar med sina barn till... du gissade rätt: McDonald’s.

Krishantera

Då och då drabbas även Sverige av mindre katastrofer som Estonias förlisning 1994 eller tsunamin 2004 som tog 543 svenskars liv i Thailand. När detta sker är kyrkan sällan först ut trots att det är just sådana här händelser som får människor att söka efter en större mening med tillvaron.

Svenska kyrkan bör därför inrätta en insatsgrupp som tar direktkommando vid större olyckor. En slags nutida och fredliga korsriddare som snabbare än Röda Korset hinner uttala sitt postgironummer i en dyr reklamfilm är på plats ute på fältet där de hjälper svenskar i nöd. Den goodwill som skapas för kyrkan går inte att mäta i pengar, men det kommer att märkas i antalet nya medlemmar. Denna funktion och även privat krishantering/coach vid personliga svårigheter finns i viss mån idag i Svenska kyrkan men den drunknar bland alla privata aktörer som är skickligare på att informera vad de gör.

Förklara

Berätta vad skattebetalarnas pengar går varje år och gör det med stolthet, inte med skam. Det finns stunder då kyrkan helt plötsligt känns viktig även hos de mest högljudda motståndarna. Dop, giftermål och framför allt när döden kommer och hälsar på bland nära och kära är händelser då många nog ångrar sig att de ställde sig utanför kyrkan av ekonomiska skäl.

Jag skulle kunna fortsätta mycket längre och förklara punkterna mer ingående men av utrymmesskäl och intresseskäl för de flesta slutar jag här. Finns det någon som vill veta mera och som är nyfiken är det bara att kontakta Creative Republic - din herde i reklambranschens fårskock.

John Skarin

2010-08-22

Den 22-åriga inhouse-informatören Conny Johansson på Absolut Vodka har under två decennier producerat prisvinnande reklam och tack vare honom har Absolut Vodka blivit en världens mest prestigefyllda drycker. Vänta, förlåt det blev fel där. Byt ut informatören mot reklambyrån TBWA New York så blir det rätt.

PR - fem smarta ingångar på media

Möjligheten att få gratis publicitet i media och sprida företagets budskap utan att behöva betala pengar för det får många munnar att vattnas. Men törsten gör sig snart påmind då idétorkan ibland breder ut sig likt sanddyner i en öken.

För att PR ska visa sig vara mer än en hägrande oas har Creative Republic arbetat fram fem nya oortodoxa, men effektiva sätt att få media att lyssna på företagets budskap och rapportera det ni vill säga.

Tänk svenskt
Redaktörer i svensk media är besatta av den så kallade Sverigevinkeln. Här är det nästan vinst varje gång för det stora internationella företaget. Men även företag som exporterar kan dra nytta av detta fenomen. Vinkla er nyhet till att det är en svensk som nått framgång utomlands, alternativt att företagets svenska produkt gjort något speciellt/löst ett problem i ett annat land.

Tänk på de "svaga"

Utnyttja journalisternas ömma punkt för de som de instinktivt och förbehållningslöst tror är svaga i samhället. Grupper som kvinnor, invandrare, handikappade och homosexuella ger företaget en gräddfil in i media om ni kan koppla ihop ert budskap ni vill få ut med någon ur dessa grupper. Den högsta vinsten är om ni kan hitta någon som är allt i ett. Alltså: en invandrad homosexuell kvinna med ett handikapp som nu är framgångsrik i ert företag.

Tänk sociala medier

Använd uttrycket "sociala medier" frekvent och i olika sammanhang, det fungerar lite som knark för media som fortfarande famlar efter att förstå och älskar att hitta nya infallsvinklar för att beskriva fenomenet för sina läsare/tittare.

Tänk i nuet

Dra nytta av det som händer i den dagliga nyhetsströmmen och fundera hur det kan användas för ert företags PR-arbete. Det finns även långsammare globala strömningar som företaget kan flyta med i - den tydligaste de senaste åren har varit klimatförändringar och miljöförstöring. Denna ström är dock vedertagen och det räcker inte längre med att säga att ni sopsorterar eller använder miljövänliga transporter utan här gäller det vara mer spektakulär och påhittig. Vad kan ert företag göra för miljön som ingen annat kan? Det kommer media vara intresserade att rapportera om.

Tänk mänskligt

Det finns en stor mängd journalister som aldrig jobbar med hårda nyheter utan håller till i "Feature" facket. De är inte intresserade av er balansräkning. De är intresserade av mjuka värden, bra historier, dramatik och kärlek. Ni når denna grupp journalister bäst genom att beskriva de mänskliga värderna som kan finnas bakom era hårda siffror. Kombinera gärna med punkt 2 ovan.

Vill du ha ytterligare konsultering som är personlig och unik för ert företag eller produkt är du välkommen att träffa Creative Republic. Minns att alla medier är ute efter en bra historia, uppfyller er senaste årsredovisning det kriteriet?

John Skarin

2010-08-03

När PR ska illustreras visuellt dyker ofta bilder som denna upp. Inget skulle kunna vara mer felaktigt. Läs texten och fundera sedan varför en megafon skulle få media att lyssna på ert företag. För att ni skriker högst?

Så här kan ni lyckas med er sponsring

Ger kappsegling med världens snabbaste segelbåtar dig något drömskt i blicken och får dina tankar att sväva iväg till lastbilar, grävskopor och bilar? Volvo hoppas i alla fall att du ska göra den kopplingen när de som huvudsponsor baxar runt Volvo Ocean Race vart tredje år. Det finns många udda företagssponsringar i historien men frågan är om den här inte är en av de mest långsökta.


Sponsring är det trubbigaste verktyget som finns att tillgå i ett företags marknadsföringslåda. Dess styrka är främst att man kan nå ut med företagsnamnet till den breda massan på den globala eller lokala arenan. Människor som aldrig tidigare sett, eller till vardags inte ser företagets logotyp kan få en positiv bild då symbolen syns på reklamplatserna utmed fotbollsplanen, som en dekal på Formel 1 bilen eller i Volvos fall - segelbåtstävlingen.

Ponera att Volvo istället satsat sina seglingpengar på något som i alla fall rullar på hjul. Tänk om de skulle startat ett F1 stall tillsammans med, låt oss säga Saab och slängt in ordet Viking i stallets namn, det skulle garanterat registrera starka magnituder på motorvärldens inbyggda Richterskala. Eller varför inte ställa upp i det spektakulära och krävande Dakarrallyt med en etanoldriven rallybil som är så pass bra att den placerar sig i toppen varje år?

Min teori är att Volvo har fallit i en vanlig marknadsföringsfälla. De har låtit personliga intressen i företagets ledningsgrupp styra över sponsorvalet. Att alla i styrelsen spelar golf och äger en segelbåt innebär inte per automatik att golf eller segling är den idrott som är det optimala för hela företaget, dess produkter och framför allt - dess målgrupp.

Creative Republic har arbetat fram en sponsormix, de fyra k:na, att tänka på innan och under själva sponsorinsatsen. Detta så att du inte ska ramla i samma fälla som flera andra företag. Håll dessa 4 K i minnet och tungan rätt i mun så kommer sponsoräventyret att sluta lyckligare.

Koppling

Sponsorverktygets trubbiga spets kan vässas betydligt genom att först hitta en naturlig koppling mellan företaget/produkten och den/det som blir sponsrad.

Koordination

Förena den uppstartade sponsoraktiviteten med resten av företagets marknadsföring.

Kvantitet

Gå hellre internationellt än lokalt om ditt företag finns etablerat på fler marknader än Sverige. Dra nytta av att sponsring kan fungera som en bombmatta och nå miljoner människor under en lång tid.

Kontroll

Ha i åtanke och var beredd på att sponsring också snabbt kan svänga till något kostsamt och negativt genom oberäkneliga omvärldsfaktorer. Huliganer kan förstöra ryktet för en fotbollsklubb, kända golfspelare kan visa sig vara frekvent otrogna och skidåkare kan hastigt tappa allt självförtroende och försvinna från topp 30 listan. Ha därför en exitstrategi inskriven redan från början i sponsoravtalet.

John Skarin

2010-06-15

Om vi bortser från det omoraliska i att dessa kinesiska skolbarn fått Marlboro logon på sina skoluniformer så är detta ett lysande exempel på sponsorskapets stora styrka. Den har potential att nå människor som inte direkt är din målgrupp nu men som kan bli det en dag. Antagligen älskar rektorn på denna skola Formel 1 och framför allt Ferrari-teamet. Därför ser nu alla elever i hans skola ut som små kloner av mekanikerna på Ferrari.

Löfbergs Lila, det nya svarta?

Sedan en tid tillbaka har den lilafärgade kaffeproducenten från Karlstad nöjt meddelat omvärlden via sin marknadsföring att deras dryck numera kan sörplas på både stjärnkrogar och inneställen. Operakällan, Allmänna Galleriet och Ishotellet i Jukkasjärvi är bara några av de inrättningar som serverar värmlandskaffet. Alla ställen med starkt lysande varumärken i sina respektive segment.

Löfbergs Lila använder en taktik som går ut på att ta rygg på finare varumärken än de själva. Deras förhoppning är att Operakällarens legendariska första-klass stämpel ska spilla över på deras kaffe.

Dilemmat är att Löfbergs Lila inte har den varumärkesstatus i folks medvetande som krävs för att detta ska bli en win-win för de inblandade i dagsläget. Hoppet från att vara mängdkaffet i butikshyllan till att plötsligt vara gourmetkaffet på stjärnkrogar är för stort och en reklamkampanj räcker inte för att överbygga det avståndet mentalt.

Löfbergs Lila försöker göra en koffeinstinn klassresa i expressfart men missar flera viktiga stationer på vägen. Resultatet blir istället misstänksamhet. Butikskunderna undrar varför priset på deras vardagskaffe höjts. De fina restaurangerna får förvisso gratisreklam när deras namn nämns i annonserna, men deras redan starka varumärken naggas lite i kanten genom att förknippas med ett svagare varumärke som Löfbergs Lila. Minns att ett känt varumärke inte är detsamma som ett starkt varumärke.

Det går att förändra människors värderingar gentemot ett moget varumärke men det görs inte över en natt, snarare år, och det involverar en helrenovering från toppen till botten i företaget. Den som vill göra detta måste också ha en mycket tjock plånbok. Lyckade exempel på detta är Audi och Heineken som båda gått från att sitta på avbytarbänken till att nu spela i högsta varumärkesdivisionen.

Har Löfbergs Lila de resurser och det långsiktiga tålamod som krävs för att göra den här varumärkesflytten, eller blir det bara en kampanjaktivitet som begravs när reklambyrån tappar kontot eller när marknadschefen byts ut? Tiden får utvisa, det gör den alltid.

John Skarin

2010-05-30

Med döden som marknadsförare - Product Death Promotion

Vad har Stieg Larson, Vincent van Gogh och Kurt Cobain gemensamt? Sina politiska åsikter? Att de var förtjusta i Absint? Eller var de jagade av rättvisan?

Nej, det dessa tre herrar har gemensamt är ett fenomen som ibland uppstår efter döden. Deras bortgång blev startskottet för en ny karriär där försäljningssiffrorna för deras böcker, tavlor och skivor gått genom taket och sedan fortsatt mot himlen.

Ett varumärke, om vi nu får tala om personer som varumärken, når sällan de mytiska proportioner under deras jordeliv som döden erbjuder. Ett tragiskt eller spektakulärt livsöde hjälper till, men det är inte den enda ingrediensen. Media skapar historier och trycker på känsloknappar som biter sig fast och får egna livsformer hos läsare, betraktare och lyssnare.

Hur kan vi som fortfarande är vid liv och arbetar med marknadsföring använda denna kunskap? Creative Republic har utvecklat ett verktyg som vi döpt till Product Death Promotion (PDP). Det går i korthet ut på att ett företag ska göra en lika stor sak av borttagandet av en produkt i sitt sortiment som det gjorde vid dess lansering.

När en populär produkt försvinner från butikshyllan brukar det väcka förstämning hos kunderna. Negativ pr kommer som ett brev på posten då protestgrupper gör sig hörda både i sociala medier (Facebook m fl.) och i vanlig media. Med PDP-verkytget kan ett företag styra opinionen och göra en kontrollerad produktutfasning som samtidigt innebär en ökad försäljning.

Ett exempel där PDP-verktyget hade gjort en värld av skillnad var när dryckestillverkaren Carlsberg år 2004 ville döda drycken Pommac. Försäljningen gick stadigt nedåt och visade det året knappt någon puls överhuvudtaget. Men efter att 50 000 namn samlats in i protest beslutade Carlsberg att fortsätta försäljningen av den klassiska läsken. Carlsbergs misstag var att de inte förutsåg protesterna och kundernas engagemang. Detta gav i sin tur högvis med dålig press i medierna.

Ponera att Carlsberg istället hade varit förberedda och lanserat en farväl- kampanj till Pommac med ett sista försäljningsdatum i butikerna. En planerad PDP-push skulle antagligen genererat en publikrusning till butikerna för att hamstra Pommac. De hade då kunnat råda över utvecklingen i en högre grad och när de märkt det stora intresset, släppt nyhetsbomben att de behåller läsken i sortimenet. Istället för att som 2004 liknats vid skurkar skulle Carlsberg kunnat ha hyllats som hjältar med PDP-verktygets hjälp.

Paradoxalt nog kan en produkts död bli vändpunkten som får den att leva vidare och sälja mer än den någonsin gjorde under sin livstid. PDP och dess möjligheter är outgrundliga. För facit, ring eller mejla oss på Creative Republic.


John Skarin

2010-05-18

Ett exempel där PDP-verktyget hade gjort en värld av skillnad var när dryckestillverkaren Carlsberg år 2004 ville ta bort Pommac ur sortimentet.

Tomma hot - när flytten kostar mer än vad den smakar

Har du, liksom jag tappat räkningen i antalet gånger svenska storföretag gått ut i affärspressen och sturskt meddelat att de "hotar" att flytta ut produktionen ur Sverige. När vapenskramlet tystnat efter en eller två upprörda inslag i A-ekonomi förblir de ändå kvar. Liknelsen vid ett ilsket barn som inte får godis av mamma i butiken men instinktivt vet att det är en dålig idé att överge sina föräldrar för en sådan sak ligger inte långt borta.

Vad var det som fick företaget att ändra sig från att flytta verksamheten till ett låglöneland i fjärran östern? Svaret är helt enkelt att varumärket urholkas, urvattnas eller helt enkelt förstörs.

De småländska glasbruken är internationellt erkända och en miljon turister besöker glasriket varje år för att handla och studera de skickliga hantverkarna i sitt arbete. Kosta Boda, Orrefors och de andra bruken vet att de skulle skjuta sig i foten om de valde att tillverka sina glas en nedgången fabrik på den Indiska landsbyggden. De skulle aldrig kunna ta lika mycket betalt för sina produkter och antagligen behöva slåss med journalister i tid och otid som gräver fram oegentligheter vilka är ofrånkomliga när arbetarna där endast får några kronor i lön och dör i förtid av en farlig arbetsmiljö.

Italienska modemärken är extremt medvetna om betydelsen av att det står "Made in Italy" på deras produkter och jagar förfalskare världen över med ljus och lykta. Klocktillverkare kan multiplicera prislappen för ett ur om de två orden "Swiss Made" finns med någonstans på dess boett.

Ett lands varumärke spelar en stor roll i hur ett företag därifrån uppfattas. Har landet stora problem med korruption, miljöförstöring, diktatur eller barnarbete? Ja, då är det landets varumärke lägre rankat än ett land som har sina lagar och regler under kontroll.

Sverige är ganska lyckligt lottat och rankas högt i de flestas ögon. Det är en produktfördel som är gratis att använda av svenska exportföretag.

De företag som lyckas förädla "Made in Sweden" etiketten och bygga en historia kring den (IKEA, Absolut Vodka) har likt Schweiziska klocktillverkare en unik fördel gentemot ett konkurrerande företag som skapar likvärdiga produkter - men i ett land med lägre rankat varumärke.

Ett aktuellt fall är Volvo Personvagnar som nu köpts av kinesiska Geely. Trots åren med Ford i USA är Volvos globala varumärke lika svenskt som dalahästen, och kunder världen har ingen större önskan att ändra på den bilden. Volvos varumärke är synonymt med säkerhet och kvalitet. Det är avgörande hur de nya kinesiska ägarna väljer att vandra med Volvo och dess inbyggda styrka. Läser de den här krönikan kommer de inte få några problem... men jag tror det kommer finnas anledning att återkomma i detta fall.

John Skarin

2010-05-05

Den 22-åriga inhouse-informatören Conny Johansson på Absolut Vodka har under två decennier producerat prisvinnande reklam och tack vare honom har Absolut Vodka blivit en världens mest prestigefyllda drycker. Vänta, förlåt det blev fel där. Byt ut informatören mot reklambyrån TBWA New York så blir det rätt.

Apoteksloppet - kapplöpningen om kunderna har börjat

Den första juli 2009 öppnades en urgammal marknad upp för nya spelare. Statliga Apoteket AB är sedan den dagen inte ensamma om att få sälja hudkrämer och receptbelagda mediciner under samma tak. Apoteket sålde på regeringens order (en av Göran Hägglunds stridsfrågor) av 615 av deras 945 butiker och in har nya namn som Apotek Hjärtat, Medstop och Kronans Droghandel dykt upp i folks vardag.

Ur ett marknadsföringsperspektiv är det oerhört intressant att följa dessa nya pillertrillande kombattanter då de rusar ut ur startblocken samtidigt. De är dessutom alla relativt okända eller nystartade med namn och symboler som kunderna nu ska stifta bekantskap med. En molande huvudvärk för de nya spelarna är att få efterfrågade dem. De flesta svenskar var emot en avreglering av den enkla anledningen att Apoteket under åren skickligt byggt upp ett starkt varumärke och ett rikt förtroendekapital. Kunderna har litat på de högt utbildade butikssäljarna (farmaceuter) i deras vita rockar och statligt stela, men ack så trygga garantier om att produkterna är ordentligt testade. Apotekets reklam och marknadsaktiviteter har även de varit väl utförda och i många fall prisvinnande.

De nya aktörerna har en slitsam uppgift framför sig och hur de rör sig nu, redan i sina första staplande marknadsföringssteg är av en avgörande betydelse i tävlingen om apoteksherraväldet. Vågar kunden lita på en farmaceut som rekommenderar ett revolutionerande sömnpiller när det står Kronans Droghandel på dennes namnbricka? Vilket första intryck ger Medstop när deras butiksskyltning liknar en frisörsalongs med avancerade hår- och hudprodukter utvecklade av schweiziska experter?

Kapplöpningen är i full gång och strategierna utformas i realtid. Vilken apotekskedja som vinner? Det gör den tävlande som lyckas axla originalapotekets förtroendemantel och samtidigt lyckas förädla den med sin eget spunna röda tråd. Om konsumenten sedan blir en vinnare är för tidigt att säga. Läkemedelsindustrin firade dock direkt och chockhöjde priset på 50 av de mest sålda receptfria läkemedel inför avregleringen.

John Skarin

2010-04-28

Vad hände sen? Uppdatering ett halvt år senare (november 2010)

Den första undersökningen för att ta reda på hur kända de respektive apotekskedjorna är nu publicerad. Etta är fortfarande det statliga Apoteket med 54% kännedom, 2:a kommer Apotek Hjärtat med 36%. Kronans Droghandel får 32%. Sedan är det ett stort hopp till Medstop som endast skramlar ihop ynkliga 11%. Övriga aktörer ligger på 6% och mindre i kännedom hos konsumenterna.

Marknadsföring som ger gratisluncher

"Wesc är ett varumärke som många fastighetsägare vill ha på sina shoppinggator så vi får många erbjudanden om butikslokaler. Så var det inte för ett år sedan men varumärket är mer känt nu."

Det är Greger Hagelin vd och grundare till Wesc som i en intervju i Dagens Industri säger något som i allra högsta grad borde intressera dig. Tack vare ett allt starkare varumärke för sitt företag får han nu en gräddfil in på hyresmarknaden. Det var garanterat inte inräknat i planerna när de la upp strategin för sin marknadsföring, men tack vare att de har gjort "rätt" marknadsföring och "rätt" reklam så har den fått vidare konsekvenser nedåt i själva affärsverksamheten. I reklamens värld gäller följande: genom att synas når du en bit på vägen. Väljer du att synas och samtidigt presentera något som är intressant kan du nå hela vägen, likt Wesc.

Några av våra kunder har fått erfara liknande gräddfiler genom att publicera annonser som vi tagit fram. Reklamen har förutom att den säljer mer även resulterat i att tidningar ringt och skänkt bort annonsplatser i form av helsidor. Tidningarna inser, liksom fastighetsägarna i Wesc fall, att det är ett mervärde av att ha en annons från någon av våra kunder. Annonsen ger tidningen en högre status. En symbios är född - annonsen och tidningen lever tillsammans och det ger en positiv effekt för båda parter.

Är ditt företag intresserad av gratis helsidor i tidningarna så är tipset att börja med att kontakta oss. Gratis är inget man får direkt, men genom att bygga rätt från början och sedan fortsätta bygga med rätt hantverkare dyker så småningom erbjudanden upp. Liksom det gjorde för Greger Hagelin på Wesc.

John Skarin

2010-04-19

Konsten att leva upp till bra reklam

Vi gör bra reklam. Men hur bra reklam vi än skapar så spelar det ingen roll om konsumenten upplever en verklighet som markant skiljer sig från den bild vi målar upp. Möts de av en dammig butiksutställning med solskadade plastblommor eller en hemsida fylld av fel och där senaste nyheten är en julhälsning från 2007 raseras det vi gjort blixtsnabbt. En säljare som inte har tagit del av den kommunikation som ni just då basunerar ut kan med sin okunskap få företaget att verka virrigt.

Alltför många gånger har vi under våra år som reklamskapare sett exempel där reklamen och verkligheten ligger långt ifrån varandra. Vill du verkligen lyckas och bli ledstjärnan i din bransch? Lev upp till din reklam. Konstigt nog är detta väldigt ovanligt så konkurrensen är minimal.

Föreställ dig att du är den där jobbigt pålästa och kritiska kunden och att du ska handla av ditt eget företag, vad ser du? Vilka är ditt företags svaga punkter? Om du säljer möbler, hur ser det ut hos möbelhandlaren dit kunden går? Är det samma tyger och modeller som ni gör reklam för som kunden möts av? När konsumenten går in på er hemsida för att läsa mer om den produkt ni gjort reklam för, kan de hitta rätt information direkt eller måste de leta runt och därmed tappa intresset? Efterfrågar kunden en folder för en specifik produkt? Hur ser den foldern ut, talar den samma språk, är den en fortsättning av den fina reklam ni gör?

Vad jag försöker säga är att du måste tänka på helheten i ditt företag. Vi kan få allt från sopkärl till dieselosande reservkraftsverk att verka helt oemotståndliga för konsumenten, men om den bilden raseras på vägen till köpbeslutet behöver dessa fallgropar att fyllas igen. Först när det är åtgärdat och företaget ser ut som sin reklam kommer det att kunna bli nummer 1.

John Skarin

2010-04-13

Dammiga plastblommor i ett showroom.

If you´re going through hell, keep going.

Jag vill passa på att hedra alla företagare som likt Winston Churchill inte gav upp utan en fajt när motgångarna radade upp sig. Som bekant har lågkonjunkturens isande vindar gjort sitt bästa för att frysa affärsklimatet under 2009. Här följer tre råd om hur företag kan förebereda sig samt parera de värsta stormbyarna till nästa gång.

1. Höj blicken och agera långsiktigt

I en högkonjunktur talas det vitt och brett om vikten av både humankapital och marknadsandelar. I en lågkonjunktur dalar försäljningen och det tidigare hyllade humankapitalet blir plötsligt en börda för företaget. Talet om nya marknadsandelar hamnar långt ned på agendan och det är inte ovanligt att marknadschefen blir överkörd av VD som helt sonika skruvar åt pengakranarna.

Känns det igen? Det är lätt att agera i panik när försäljningen störtdyker men det är just då det är extra viktigt att hålla huvudet kallt och tänka långsiktigt. Allt för drastiska beslut kan fördröja företagets inträde i högkonjunkturen när det vänder. Lågkonjunkturer är cykliska och de kommer på besök med 5-7 års mellanrum. Vetskapen om den ska alltid finnas med - även när det är som ljusast och försäljningen är på topp.

2. Tappa aldrig fokus på att skaffa nya kunder eller ta marknadsandelar

En av de få negativa aspekter med en högkonjunktur är att det är lätt att förlora jaktinstinkten att dra in nya kunder till företaget. Orderböckerna är fyllda och alla har fullt upp med att klara beställningarna. Detta är ett känsligt läge. Rådet är att alltid finna tid för att bearbeta nya kunder, det är ett misstag att luta sig tillbaka och enbart serva dina nuvarande kunder utan att tänka på vad som väntar runt hörnet. Att förbereda företaget på dåliga tider är något man bör göra när hjulen rullar som fortast. Grundbulten i ditt företags ekonomi är att behålla men också att vinna marknadsandelar.

3. If you´re going through hell, keep going

En lågkonjunktur är en återkommande omvärldsfaktor ett företag aldrig kan bortse från. Även om det är väl förberett så blir det antagligen någon slags kostymminskning i företaget. Folk kommer kanske att behöva gå. Fruktkorgar ryker och sparpaket att införas. Här är det lätt att stanna upp och gråta en skvätt, gör inte det. Fortsätt att gå framåt. Har ditt företag drabbats hårt av konjunkturnedgången och du missat de två punkterna ovan är det viktigt att tänka på att det kommer att ske en vändning.

Jobbet med att försöka vinna tillbaka dina eventuellt förlorade marknadsandelar och fighten att behålla dessa är evig. Bibehåll företagets marknadsaktiviteter, men på en lägre nivå. Stryp inte dessa helt då företaget riskerar att helt gå under. Marknadsföringen är ett eldunderstöd för säljarna som ska ha något att visa och berätta om när de ska dra in nya kunder. Med stor sannolikhet drar även dina konkurrenter in på marknadsföringen och den som drar ned minst har också störst chans att vinna nya kunder. Det viktiga här är att följa första punkten - höj blicken och se långsiktigt på företaget. För i horisonten kommer du, före alla andra, se den skimrande högkonjunkturen.

John Skarin

2010-04-06

En av de få negativa aspekter med en högkonjunktur är att det är lätt att förlora jaktinstinkten att dra in nya kunder till företaget. Orderböckerna är fyllda och alla har fullt upp med att klara beställningarna. Detta är ett känsligt läge. Rådet är att alltid finna tid för att bearbeta nya kunder, det är ett misstag att luta sig tillbaka och enbart serva dina nuvarande kunder utan att tänka på vad som väntar runt hörnet.